– Jag anser inte att beslutet om utdelningen gått till på rätt sätt, säger konkursförvaltare Pierre Pettersson.
Plusredaktionen har sedan 2019 följt Rive juridiska byrå, som fått återkommande kritik för vilseledande prisinformation. Under våren har byrån försatts i konkurs och i samband med detta har ett hundratal kunder riktat ekonomiska krav mot byrån.
Vägrar betala tillbaka utdelning
Merparten av den aktieutdelning som gjorts hittills i år har gått till Rives moderbolag*, som bestrider konkursförvaltarens återbetalningskrav.
– När moderbolaget fick sin del av utdelningen den 1 februari förelåg det inte några tecken på mediaproblem eller andra följdproblem överhuvudtaget, uppger moderbolagets representant Richard Olsson.
Enligt honom har Rive även en skuld på drygt 2 miljoner kronor till moderbolaget.
– Moderbolaget köpte själv aktier i Rive för 400 000 kronor den 1 februari, vilket tyder på att de inte kunde förutse vad som skulle hända någon månad senare, uppger Olsson.
4 miljoner har gått till moderbolaget
Enligt konkursförvaltaren fick moderbolaget en utdelning på 3 miljoner kronor den 2 februari, och ytterligare 1 miljon den 6 mars. Enligt Bolagsverket ägde Richard Olsson själv alla aktier i moderbolaget den 15 februari, något han själv anser är irrelevant.
Olsson menar att de ekonomiska problem som så småningom uppkom berodde på en kombination av mediadrev samt en ovilja från dotterbolagets sida att genomföra en rad förbättringar som moderbolaget krävt.
Det faktum att en nära anhörig till Olsson satt i Rives styrelse vid konkurstillfället och under flera år även varit ledamot i moderbolagets styrelse vill Olsson inte kommentera.
Skulderna mycket större än tillgångarna
Den 23 mars försattes byrån i likvidation och den 12 april i konkurs. Enligt bouppteckningen finns det i nuläget tillgångar på cirka 2 miljoner och skulder på drygt 19 miljoner i konkursboet, men summorna kan förändras under konkursutredningens gång.
Konsumentverket har tidigare riktat ett viteskrav på en miljon kronor mot konkursboet, men det ärendet läggs nu ner, då myndigheten bedömer chansen för att få någon utdelning från boet som för liten.
Plus har tidigare berättat att Rive stämt en stort antal egna klienter i tvister om priset på de juridiska tjänterna. I de tvister som fortfarande pågår så kommer man se över om kraven är befogade innan någon stämning drivs vidare, enligt konkursförvaltaren.
*Moderbolaget och dess ägare
Rive juridiska byrås moderbolag hette tidigare Compexia Law Group men har under våren bytt namn till Comp-ex & partners Law Sweden.
SVT begärde den 6 juni 2021 ut moderbolagets aktiebok. Enligt moderbolaget kom förfrågan för sent för att kunna tillgodoses innan publicering. Moderbolaget anser även att deras aktieägare är irrelevanta i relation till Rives konkurs.
Hos Bolagsverket finns tre noteringar om olika ägare under 2021, som vid olika tidpunkter ägt samtliga aktier och röster i bolaget:
- 1 januari: person 1
- 15 februari: person 2 - Richard Olsson
- 19 april: person 3
För fullständiga uppgifter om hur ägandet förändrats över tid krävs tillgång till moderbolagets aktiebok. Enligt lag ska ”aktieboken hållas tillgänglig hos bolaget för alla som vill ta del av den”, men det finns alltså ingen uttrycklig skyldighet att skicka ut den.