Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska göra det man hade tänkt göra. Men man ska vara vaksam.” Hör polismästare Michael Fetz om helgens firande av kungen. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Polisen om kungafirandet: Kan vara mål för terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor väntas samlas på Stockholms gator på lördag för att fira kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen. Höjdpunkten på firandet blir en kortege och båtfärd genom staden samt en jubileumskonsert framför slottet.

Nu rustar polisen för att stärka säkerheten med anledning av det förhöjda terrorhotet. Bland annat har man beslutat att övervaka delar av centrala Stockholm med drönare.

I augusti höjdes terrorhotnivån i Sverige från nivå 3 till nivå 4.

– Vi har gått från att betraktas som ett legitimt mål till ett prioriterat mål för våldsbejakande islamism, sa Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen då.

Som potentiella måltavlor har experter framhållit platser eller personer som är av symboliskt värde för ett land.

– Det är där det synliggörs. Sker en terrorattack där har den dubbelpåverkan på Sverige. Både ett attentat med ett döds- och skadeutfall, men också: ”Titta här, ni klarar inte att skydda era egna symboler”, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst vid Försvarshögskolan.

Utesluter inte att firandet kan vara potentiellt mål

Magnus Norell, som forskar om terrorism och säkerhetspolitik, menar dock att just firandet av kungens 50 år på tronen inte behöver betyda en förhöjd hotnivå.

– Kungen är inte nödvändigtvis ett mål i sig. Hade Säpo eller polisen fått uppgifter om att det skulle finnas ett hot skulle man agera.

Michael Fetz, samordnare för terrorismbekämpning vid Stockholmspolisen, utesluter dock inte att helgens firande skulle kunna vara ett potentiellt mål för terrordåd.

– Det skulle det kunna vara. Men vi har en stor poliskommendering under de dagar som firandet pågår. Vi har planerat sedan lång tid tillbaka, säger Michael Fetz.

Polisen uppmanar till vaksamhet

Exakt hur många poliser som kommer att vara i tjänst vill myndigheten av säkerhetsskäl inte uppge, men det rör sig om ett hundratal – både synliga och dolda.

Polisen kommer även att kameraövervaka centrala delar av Stockholm med drönare under lördagen.

Michael Fetz uppmanar allmänheten som vill vara med och fira kungen att fortsätta som man brukar, men att vara vaksam på omgivningen.

– Får man en dålig magkänsla ska man kontakta polisen, säger han.

SVT Nyheter har varit i kontakt med hovet, som inte vill kommentera säkerhetsfrågan.

Hör Michael Fetz om de mest tänkbara hotbilder namot kungafirandet i videon ovan.

Kungen firar 50 år på tronen – så går helgens firande till

Fredag 15 september

• Te Deum 10.30

En gammal kyrklig ceremoni som i kungliga sammanhang äger rum vid jubileer och andra högtidliga tillfällen. Närvarar gör kungafamiljen, nordiska kungliga gäster, de övriga nordiska statscheferna, representanter för regeringen, partiordföranden med flera. Direktsänds i SVT1.

• Högvaktsavlösning 12.00

Stockholms amfibieregemente skjuter salut från Skeppsholmen. Direktsänds i SVT1.

• Kungens jubileumstal 19.20

Kungen håller tal med anledning av sina 50 år på tronen. Sänds i SVT1.

• Jubileumsmiddag på slottet

Bland gästerna finns bland annat kungafamiljen, de nordiska statscheferna och tronföljarna med gemåler, representanter för riksdagen, regeringen, myndigheter, akademi, näringsliv, kultur och medier. Talen direktsänds i SVT2.

Lördag 16 september

• Kortege och båtfärd 14.30-16.00

Kungen och drottningen åker i kortege med häst och vagn genom Stockholms city. Cirka 3 000 soldater och sjömän ur 24 förband ur armén, marinen och flygvapnet paraderar utmed kortegevägen. Direktsänds i SVT1/SVT2.

• Jubileumskonsert 16.00-18.00

Uppträdanden av flera artister vid Lejonbacken, bland annat Loreen och Magnus Uggla. Direktsänds i SVT1/SVT2.

• Dansfest på Gustav Adolfs torg 18.00-22.00

Liveband och dj:er uppträder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.