Foto: Mikael Fritzon/TT

Kungen ställer in Kina-resa med näringslivshöjdare

Uppdaterad
Publicerad

76 dagar efter valet har Sverige fortfarande inte fått en ny regering. Nu väljer kungen att ställa in sin planerade resa till Kina. Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) fick beskedet i sista stund.

– Det är väldigt tråkigt förstås, säger Helena Mehra, pressansvarig på IVA, till SVT Nyheter.

Kung Carl XVI Gustafs planerade resa till Hongkong och Shenzhen i Kina har ställts in, rapporterar Dagens Industri. Hovet bekräftar uppgifterna för tidningen, och anledningen uppges vara den svenska regeringskrisen.

Delegationsresan till Kina arrangeras av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och skulle ha avgått på söndag. Enligt Hovet fattades beslutet med anledning av krisen kring regeringsbildningen.

”Med anledning av den pågående regeringsbildningsprocessen i Sverige har kungen beslutat att avstå från deltagande i IVA:s resa till Hongkong och Shenzhen 25/11-1/12”, skriver hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm i ett mejl till DI.

Under resan skulle kungen ha träffat både svenska och lokala företagsledare.

Enligt uppgift till SVT är dock den verkliga anledningen till att kungens resa ställs in att både UD och hovet velat få igång en tydlig process för att den fänglsade svensk-kinesiske författaren Gui Minhai ska friges.

”Väldigt tråkigt”

Under lördagsförmiddagen bekräftar Helena Mehra, pressansvarig på IVA, uppgifterna för SVT Nyheter. Även hon uppger att beslutet handlar om regeringsbildningen.

– Det stämmer, han väljer att stanna hemma på grund av situationen kring regeringsbildningen. Resan är nästan en hel vecka så vi har full förståelse för hans beslut, säger hon.

IVA fick beskedet under fredagen.

Det var ett sista minuten-besked?

– Ja men vi har full förståelse för det här med tanke på situationen kring regeringsbildningen. Vi är varken förvånade eller överraskade. Vi har jättegoda relationer med Hovet.

”Vi fortsätter i hans anda”

Enligt DI ingår bland andra näringslivshöjdare som Carl-Henric Svanberg och Jacob Wallenberg i delegationen. På kungens schema stod bland annat invigningen av Nordic Innovations House i Hongkong. Där skulle även Hongkongs regeringschef Carrie Lam och Finlands transportminister Anne Berner medverka, enligt DI.

DI rapporterar att kungen även skulle ha träffat internetjätten Tencents grundare Pony Ma, som är en av Asiens rikaste personer.

Enligt Helena Mehr kommer alla studiebesök att genomföras utan kungen.

Är kungen viktig i de här sammanhanget?

– Ja, men det här handlar om ett kunskapsutbyte där både företagsledare och forskare från olika sektorer deltar. Resan har gått sedan 1984 och det är klart att kungen är viktig men vi fortsätter som planerat och i hans anda.

Ni står inte och faller med Hans majestät?

– Nej, det gör vi inte. Men det är väldigt tråkigt förstås.

Är det här första gången kungen ställer in en resa av just den här anledningen?

– Inte i vårt fall men vi har inte heller haft en resa som gått i samband med en regeringsbildning tidigare heller. Det har att göra med hur det sammanträffar i tid. Det är inga konstigheter från vår sida.

SVT Nyheter söker Hovets presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.