Varför får kungen bidrag?
Kungen uppbär apanage eftersom han är Sveriges statschef med uppdraget att representera Sverige. Beslutet att kungen ska få bidrag hänger samman med 1809 års regeringsform. I dagens riktlinjer framgår att pengarna också ska gå till ”hans familj”. Kungahuset skickar underlag till finansdepartementet och redogör för sin verksamhet, därefter är det regeringen som beslutar om summan. Praxis är att apanaget höjs i samma takt som prisökningarna på varor och tjänster.
Vilka får pengar ?
De som tar del av apanaget har även plikter att representera Sverige. Förutom kungaparet har det hittills varit kronprinsessan Victoria med familj samt prins Carl Philip och prinsessan Madeleine och deras familjer, Chris O´Neill undantagen. Beslutet att de sistnämnda kungabarnens fem barn inte längre räknas som medlemmar i kungahuset gör att det i framtiden blir färre som ska dela på pengarna.
Hur fördelas apanaget?
Det är kungen själv som bestämmer hur pengarna ska fördelas mellan de kungliga. Den som uppbär apanage får inte ha något annat avlönat arbete vid sidan om. Det var bland annat därför som prins Daniel slutade jobba när han gifte sig med kronprinsessan Victoria. Flera av kungligheterna äger däremot bolag i vilka de förvaltar sina privata förmögenheter och även får utdelning.
Vad går pengarna till?
Pengarna ska användas till representation, resor och kostnaderna för hovets personal på drygt 200 personer. Sedan 2013 måste Hovstaterna redovisa sin ekonomi varje år, bland annat med kostnader för representation och resor. Det framgår dock inte i detalj vilka kostnader som är privata och vilka som är en följd av uppdraget. Pengarna går dock inte till skötsel av alla de kungliga slotten. De ägs av Statens Fastighetsverk som även bekostar renoveringar.
Källor: TT, Hovet, höstbudgeten, Republikanska föreningen