Därför har Falun Borlänge-regionen, tillsammans med Arbetsförmedlingen, sedan ett par år tillbaka åkt runt i skolorna och föreläst om arbetsmarknadskunskap. På Klockarskolan i Säter träffade man den 20 000:de eleven.
Missmatchen påverkar
– Man behöver tänka utifrån sig själv och vilka drivkrafter man har. Man kan använda arbetsmarknaden som ett verktyg när man ska välja yrke. Missmatchen gör att, beroende på vilken bransch man söker sig till, man har väldigt olika möjligheter att faktiskt få jobba med det man är intresserad av. Så det behöver man fundera på ganska tidigt, säger projektledare Ingrid Saksvik.
Det är snart val, vad tycker du man ska göra från politiskt håll för att komma till rätta med det här?
– Vi behöver ha en närmare koppling mellan skolan och arbetsmarknaden. De frågorna diskuteras mycket fram och tillbaka, men där behöver vi klarare beslut och tydlighet kring hur vi ska jobba för att få till det.
”Vill bli polis”
Syftet med projektet är alltså att få eleverna att tänka till inför sitt yrkesval. När man går i sjuan kan yrkeslivet kännas långt borta men Nellie Törnqvist, som går i 7B på Klockarskolan, har redan nu siktet inställt på polishögskolan.
– Jag vill bli polis, jag har alltid velat bli det, säger hon.