Kvinnliga brandmän vittnade om trakasserier under metoo-uppropet #larmetgår i höstas. ”Efter uppropet pratades det om det här. Men nu tycker vi att det har blivit ganska tyst igen”, säger Johanna Blomfeldt i Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten. Foto: Josefine Karlsson

Kvinnliga brandmän kräver förändring efter metoo-upprop

Uppdaterad
Publicerad

Meetoo uppropet #larmetgår har inte fått den effekt som landets kvinnliga brandmän hade hoppats på.

Nu kräver kvinnor inom räddningstjänsten att vittnesmålen tas på allvar.

– Det har blivit ganska tyst igen, säger Johanna Blomfeldt, i Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten.

Kvinnliga brandmän vittnade om trakasserier under metoo-uppropet #larmetgår i höstas.Vittnesmålen bestod av berättelser om en arbetsmiljö med tafsningar, porrfilmer i fikarummet och sexuella anspelningar men också om kvinnor vars kompetens ifrågasatts.

– Jag är tyvärr inte förvånad över vittnesmålen men tycker att det är bra att det blir belyst. Jag hoppas verkligen att räddningstjänsten ska ta tag i frågan och arbeta för att vi ska kunna komma framåt, säger Johanna Blomfeldt, styrelsemedlem i Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten.

Krav på förändring

Nätverket oroas över att vittnesmålen stannar vid fördömanden och påstådd nolltolerans utan att förändring sker. Nu har föreningen publicerat ett öppet brev där de kräver att chefer inom räddningstjänster runt om i Sverige agerar och tar tag i problemet.

– Efter uppropet pratades det om det här. Men nu tycker vi att det har blivit ganska tyst igen. Kollegor som står vid sidan om, har även de ett jättestort ansvar och ska säga stopp. Därför måste chefer visa vilken ståndpunkt man ska ha och utbilda medarbetare i den här frågan, säger Johanna Blomfeldt.

Tystnadskultur

 Förebyggande arbete har genomförts inom vissa förbund på olika håll i Sverige. Lars-Göran Uddholm är brandchef på Södertörns brandförsvarsförbund och har jobbat aktivt för att räddningstjänsten ska stävja den rådande arbetskulturen.

 – Jag tycker inte att det har varit helt tyst, det här har varit på flera chefers agenda. Men det skulle kunna ha hänt mycket mer. Det är för många räddningstjänster som fortfarande inte gör någonting, säger han.

Nätverkets förhoppning är att fler räddningstjänster ska ta kritiken på allvar. Bland annat kräver de omklädningsrum som inte exkluderar och utbildning för alla inom räddningstjänsten, såväl chefer som medarbetare som ser och hör men inte ingriper.

 – Det är bra att kritiken lyfts igen. Det är mitt ansvar som högsta att tala om och vara väldigt tydlig med att det här ska bort. Alla, och framför allt alla chefer, har ett ansvar att ingipa. Men vi pratar också om aktiva åskådare. Om man som medarbetare ser en kollega kränka ska man agera. Det är allas ansvar, det här ska bort, säger Lars-Göran Uddholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.