24-åriga Paulina Johansson gav sig ut i arbetslivet för fem år sedan, men upptäckte att det var svårt att hitta lärlingsplats.
– Jag blev ständigt ifrågasatt som kvinna där jag sökte jobb, berättar hon för Aftonbladet.
Tillslut fick hon en plats och tilldelades en handläggare, en man i 30-årsåldern. Han utsatte henne sedan för ett övergrepp under ett arbete på en skola.
”Paralyserad av skräck”
Paulina Johansson berättar hur mannen plötsligt kastade sig över henne och tryckte ned henne på marken.
– Han började ta på min kropp både utanpå och innanför kläderna. Jag ville protestera och skrika men jag blev helt paralyserad av skräck. Jag kunde inte göra något, jag bara låg där.
Mannen avbröt när en tredje person passerade platsen. Senare pratade hon med sin chef och förklarade att hon aldrig mer ville jobba med mannen.
– Min chef sa bara okej och ställde inga följdfrågor.
”Kräver att ni öppnar era ögon”
I uppropet från kvinnorna i byggbranschen återfinns runt 200 vittnesmål om sexuella trakasserier, övergrepp och sexism.
”Vi hoppas att våra manliga kollegor och arbetsgivare tar till sig av våra berättelser. Vi kräver med detta upprop att ni öppnar era ögon, höjer era röster och arbetar för ett hållbart arbetsklimat. För oss och för er. Vi finns och vi har fått nog – vi vill sätta sista spiken i kistan. Underskrifterna betyder inte att alla är drabbade men att vi alla står bakom uppropet”, skriver man bland annat i uppropet.
”Helt oacceptabelt”
Bara en procent av de anställda i byggbranschen är kvinnor och det råder brist på arbetskraft. Byggfacken har en längre tid försökt få fler tjejer att bli intresserade av branschen.
Byggnads och cheffacket Byggcheferna drog till exempel igång kampanjen ”Stoppa machokulturen” 2015 efter ett kongressbeslut.
Och Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, reagerar starkt på vittnesmålen i uppropet.
– Det är förfärligt och helt oacceptabelt att så många i branschen har blivit utsatta för sexuella trakasserier och olika former av sexism. Som fackförbund vill vi ju att alla ska känna sig trygga och må bra på sin arbetsplats, säger Johan Lindholm till Aftonbladet.