• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Unga vuxna mindre intresserade av fylla

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna generellt fått en mer tillåtande syn på alkohol. Det gäller särskilt kvinnor över 45 år, enligt organisationen IQ:s årliga Alkoholindex. Men i en grupp går utvecklingen åt rakt motsatt håll – det handlar om unga vuxna.

Kvinnor är jämfört med män mer restriktiva i sin attityd till alkohol men de senaste åren har skillnaderna minskat, visar det Alkoholindex som IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget, tagit fram varje år sedan 2010.

I den senaste undersökningen syns en generell förändring mot en mer tillåtande attityd jämfört med året dessförinnan. Bland kvinnor i gruppen 45–59 år är förändringen markant: indexvärdet i den åldersgruppen minskade med 5,8 enheter till 67,2 mellan 2015 och 2016. Ett lägre indexvärde visar på en mer tillåtande attityd.

Inte längre tabu

Den ökade acceptansen gäller inte minst vardagsdrickandet där kvinnor 45 år och uppåt antagit en betydligt mer liberal syn.

Juan-Pablo Roa, vd på IQ, ser flera möjliga förklaringar till förändringen. Det är mindre tabubelagt för kvinnor att dricka och de har fått bättre ekonomi.

– Tillgängligheten ökar, det är lättare att gå och ta ett glas vin efter maten, AW-kulturen (After work, reds. anm.) växer, fler alkoholtillstånd, säger han i SVT:s Gomorron Sverige

Generationsskillnader

Det finns dock inga tydliga tecken på att alkoholkonsumtionen bland kvinnor i 45-årsåldern och uppåt har ökat de senaste åren, säger Jonas Raninen, alkoholforskare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

– Men vi ser inte samma minskning i drickandet i gruppen äldre kvinnor, till skillnad från i de yngre åldersgrupperna där det finns en tydlig trend att man dricker mindre, säger han till TT.

Jonas Raninen framhåller också att det finns fler generationsskillnader i drickandet. Både män och kvinnor som nu är i pensionsåldern dricker mer än vad äldre brukade göra förut. Senast förra veckan publicerade Socialstyrelsen också en rapport som konstaterade att allt fler äldre dör till följd av sjukdomar kopplade till alkoholmissbruk och att andelen kvinnor över 65 som vårdas till följd av alkoholproblem har fördubblats på tio år.

LÄS MER: Allt fler äldre dör till följd av alkoholskador

Unga vuxna mer måttfulla

Tvärtemot utvecklingen bland äldre går attitydtrenden i en annan grupp i mer restriktiv riktning, unga vuxna. De uppvisar den största förändringen i attityd till alkohol sedan undersökningen började göras.

Bland yngre män i åldrarna 16–29 år har attityden till alkohol blivit mer måttfull, enligt IQ:s Alkoholindex. Där ökade index med tre enheter från 2015 till 2016 och jämfört med 2010 har det ökat med över nio enheter.

Enligt Juan-Pablo Roa på IQ är många förbluffade över trenden att unga vuxna är mindre intresserade av alkohol.

– Men det har gjorts väldigt mycket åtgärder mot den här gruppen, framför allt mot gruppens föräldrar. Föräldrar är bättre på att inte köpa ut och inte bjuda hemma. Sedan har vi samhällstrender, man är mer intresserad av kost och hälsa, dataspel, sociala medier. Man umgås på ett annat sätt där alkohol inte behöver vara i centrum, säger han i Gomorron Sverige.

Viktiga åtgärder

Johanna Gripenberg, som bedriver alkohol- och drogförebyggande forskning på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, menar att åtgärderna för de unga är viktiga.

– Det är väldigt viktigt, forskningen visar att unga som blir serverade alkohol dricker mer, säger hon i Gomorron Sverige.

Forskarna är ännu inte säkra på om lådvinerna har ökat alkoholkonsumtionen.

– Men man spekulerar i att det är lättare om man har ett lådvin hemma att dricka lite varje dag, än att öppna en flaska vin, säger Johanna Gripenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.