• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Under en tioårsperiod har andelen kvinnor över 65 år som vårdas till följd av alkoholproblem fördubblats. Foto: TT

Allt fler äldre dör till följd av alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler äldre dör till följd av sjukdomar kopplade till alkoholmissbruk, konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport. Under en tioårsperiod har andelen kvinnor över 65 år som vårdas till följd av alkoholproblem fördubblats.

Missbruk av alkohol minskar bland yngre i åldrarna 20 till 64 år, samtidigt som det ökar bland de äldre generationerna. 2015 dog 1 000 personer över 65 år till följd av alkohol. En ökning med 41 procent sedan 2001. Andelen kvinnor ökar mest – kvinnor mellan 65 till 84 år som fick vård för diagnoser kopplade till alkohol fördubblades mellan 2006 och 2015.

– Det är alltid allvarligt när fler dör till följd av alkohol. Det är inte en naturlig död, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, till TT.

Stora mörkertal

En förklaring till ökningen kan vara att de äldre har med sig alkoholvanor som skapats i ungdomen, enligt Michaela Prochazka. Efter pensionen finns risken att drickandet, som hölls i schack under arbetslivet, eskalerar. Samtidigt klarar kroppen inte lika mycket alkohol när man blir äldre.

Samtidigt kan det finnas stora mörkertal. Fallskador som orsakas av ett för högt alkoholintag missas oftast av sjukvården om inte personen är märkbart berusad. De första tecknen på missbruk upptäcks i stället av hemtjänsten eller äldreboendet.

Hemtjänsten behöver stöd

Men enligt en undersökning från Socialstyrelsen har endast en tredjedel av hemtjänstverksamheterna och de särskilda boendena rutiner för hur man hanterar när ett beroende upptäcks eller misstänks.

– Hemtjänsten gör ett fantastiskt jobb, men de behöver få ett bättre stöd. Generellt behöver de verksamheterna få kompetensökning när det gäller missbruk, men även inom andra områden. Mycket ansvar läggs i dag på personal som inte har så mycket utbildning, men som möter svårt sjuka personer med stora behov, säger Michaela Prochazka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.