Trots att var tjugonde kvinnor lider av PMDS – en kraftig variant av pms, råder det stor okunskap kring sjukdomen. När SVT Nyheter tillsammans med Vetenskapens Värld rapporterade om sjukdomen rasade reaktionerna in från drabbade kvinnor. Många hade levt med sjukdomen i många år innan de fick diagnosen PMDS – premenstruell dysforiskt syndrom. De vittnar om oförstående vårdpersonal och svårigheter med att få rätt hjälp.
”Jag skulle kunna göra allt för att bli trodd, förstådd och framförallt må lite bättre!”, skriver en kvinna. Besvären som kvinnorna lider av kan vara upp till två veckor varje månad och handlar bland annat om ångest, depression och självmordstankar.
En anan kvinna skriver:
”Jag kan ha sjukdagar där jag inte kan lämna sängen och är så förtvivlad och mår så dåligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen.”
Ytterligare en berättar:
”Jag mår riktigt dåligt och har tankar om att jag skulle vilja dö dessa perioder.”
Vissa tror de är psykiskt sjuka
Många uttrycker tacksamhet över att ämnet tas upp eftersom de upplever att det både finns en okunskap inom vården och hos samhället i stort. En kvinna berättar hur hennes läkare på en kvinnoklinik sagt att han aldrig hört ordet innan och inte visste vad han skulle skriva i hennes sjukintyg.
”Vi är SÅ många som lider i det tysta och denna dolda folksjukdom behöver verkligen uppmärksammas”, skriver en annan kvinna.
Ytterligare en skriver:
”Jag vill bara visa min uppskattning över att ni tog upp detta viktiga ämne. Det är så himla många som inte har en susning om vad detta är. Det finns ju till och med kvinnor som går och mår skitdåligt och tror att de är psykiskt sjuka och ser inte sambandet mellan de djupa groparna man trillar ner i och sedan kommer man upp igen en tid för att sedan falla igen. Jag är en av dem.”
Svårt att få relationer att hålla
Många kvinnor vittnar om att det är svårt att få familjemedlemmar och anhöriga att förstå vad de går igenom, just eftersom sjukdomen är så pass okänd. Symptomen på PMDS är mycket kraftigare än för den pms som de flesta kvinnor lider av vid något eller många tillfällen i sitt liv. Eftersom man kan ha symptom som oro och ångest, humörsvängningar, trötthet, aptitförändningar och nedstämdhet under flera veckor före mensen är det många som inte själva har kopplat eller förstått orsaken – och lidit länge utan att få hjälp. En kvinna beskriver:
”Jag gick i många år och hade det så och förstod inte varför jag mådde så dåligt. Det var hemskt och jag kan säga att jag har en del samboförhållanden bakom mig som uppbrottet garanterat hade delvis med min pmds att göra. Nu vet jag vad det handlar om och min sambo vet och vi kan prata om det och på så vis kämpa på.
”Tror bara att man kommer att misslyckas”
En annan röst:
”Man inte orkar inte eller vill göra något för att man ändå känner att man kommer att misslyckas, så har jag alltid känt det och inte förstått förrän nyligen vad det är jag är drabbad av.”
En kvinna berättar att hon mått dåligt sedan hon fick sin första mens och ännu sämre efter att hon fick barn. Inte förrän efter att hon fyllt trettio och blev tipsad om artisten Annika Norlins sommarprogram om PMDS förstod hon att det var det hon led av.
Vikten av att prata om dessa problem är oerhört stor. En kvinna skriver och berättar hur tabubelagt och känsligt det är att tala om hennes sjukdom.
Och det är inte bara PMDS som kvinnor lider av i tysthet. Jag får också ett mejl från en kvinna efter att hon läst min krönika om vikten att prata om mens och mensrelaterade sjukdomar. Hon har endometrios, en annan kvinnosjukdom som många lider av men har fått svårt att få hjälp emot. Hon skriver:
”Vi kvinnor är viktiga i samhället men det är alltid vi kvinnor som blir tystade ändå.”
Mer om PMDS i Vetenskapens Värld på Måndag, 20.00 i SVT2.
Är du drabbad och behöver stöd?
Hos Pms-förbundet finns mer fakta och råd och stöd.