• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

L: Särskild enhet ska kunna omhänderta barn

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör inrätta en särskild enhet som kan omhänderta barn i särskilt känsliga fall, anser Liberalerna. Partiet motiverar åtgärden med att det skulle skydda socialsekreterare från hat och hot.

– Vi måste säkra att socialtjänsten kan fortsätta handleda ärenden, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Den falska ryktesspridningen mot socialtjänsten och Sverige har fått flera partier att reagera.

På fredagen meddelade Liberalernas Nyamko Sabuni att partiet vill att det inrättas en särskild enhet inom Socialstyrelsen.

– Vi behöver ha en enhet på nationellnivå som kan vara ett stöd för kommunerna som behöver det när de hanterar känsliga ärenden. Både i handläggningar och beslutsfattande, säger Sabuni.

Partiet vill också att socialtjänsten omfattas av blåljuslagen. Den började gälla 2020 och innebär att den som angriper eller stör polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal kan dömas till fängelse.

Kristersson: ”Det tror jag på”

Nyamko Sabuni säger också att hon kommer att sträcka ut en hand till moderatledaren Ulf Kristersson för att få stöd för förslaget i riksdagen. Något Kristersson välkomnar.  

– Blåljuslagstiftningen tror jag på. De som utövar den här sortens ämbeten å statens vägnar måste ha ett extra starkt skydd, det håller jag helt med om.

Ulf Kristersson beskriver hoten mot socialtjänsten som ”farligt på riktigt”. Det kan leda till att barn får sämre skydd och inte fångas upp, säger han.

– Vi behöver se till att socialtjänsten får det stöd och det skydd som de behöver. Det kan inte vara så att man kan hota sig till att socialtjänsten inte fattar beslut om omhänderta barn.

Måste möta kampanjen

Även regeringen vill se ett extra starkt skydd och har nyligen kommit med ett liknande förslag.

– Det viktiga nu är att möta den här desinformationskampanjen. Då vill vi att man ska kunna ta bort olagligt innehåll från nätet. För att se till så att såna här kampanjer inte sprids och att det här hatet och hotet mot myndighetspersoner inte kan florera på sociala medier, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Sverigedemokraterna kritiserar å sin sida polisen och menar att myndigheten inte utreder brott på internet i tillräckligt stor utsträckning.

– Det finns en hel del inlägg som skulle kunna vara olaga hot, kanske utpressning och till och med hot om terrorism. Enligt min uppfattning vad jag vet har polisen inte gjort mycket för att utreda och beivra de här brotten, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.