Tre fall som sprider misstro mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En pappa står i snön och ropar mot ett socialkontor. Han vill ha tillbaka sina barn, som han menar blivit kidnappade av svenska myndigheter. Men när SVT granskar domarna som beskriver bakgrunden till omhändertagandet, framkommer det att barnen är rädda att träffa sina föräldrar. Och att de själva vittnat om både fysisk och psykisk misshandel.

För att sprida misstro mot svenska myndigheter används just nu flera exempel där man menar att barn omhändertagits felaktigt – och i stort sett kidnappats av socialtjänst och förvaltningsrätter.

Kampanj blossade upp efter årsskiftet

I öppna Facebookgrupper sprids många människors berättelser om hur socialtjänsten omhändertagit deras barn. Många menar att så skett helt utan grunder. Att socialtjänst och förvaltningsrätt i stort sett tagit deras barn helt utan anledning.

SVT Nyheter granskar

Vissa av fallen har dessutom börjat tas upp i internationella medier, som exempel på hur svenska myndigheter kidnappar barn till personer med invandrarbakgrund.

SVT har sett över exemplen

Kampanjen har vuxit sig stor på kort tid. Demonstrationer har hållits, och vissa av gruppens exempel är återkommande. Myndigheter bedömer uppgifterna som sprids som mycket allvarliga och är nu rädda att detta kan leda till våldsyttringar och hot. 

Vi har valt att se över tre av de exempel som just nu sprids mest av grupper och privatpersoner i Facebookgrupper, i syfte att skapa misstro mot svenska myndigheter.

I klippet ovan kan du se exemplen som kampanjen sprider, och vad domarna egentligen visar.

LVU-kampanjen

LVU-kampanjen, som består av rykten och desinformation om att svensk socialtjänst skulle kidnappa muslimska barn, fick stort genomslag i sociala medier. Kampanjen inriktar sig på lagen om vård av unga (LVU) och är tidernas största påverkanskampanj mot Sverige, som kom att bidra till en höjd terrorhotnivå i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet