Espresso

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad häller vi i kaffekopparna i framtiden? Se när hållbarhetsforskaren Charlotte Bunge bjuder SVT:s reporter på fika. Foto: Anders Wiklund/TT

Labbodlat kaffe och kakaofri choklad – så kan framtidens fika se ut

Uppdaterad
Publicerad

Två av våra populäraste fikagrödor – kaffe och kakao – drabbas hårt av klimatförändringarna.

Samtidigt dricker fler och fler kaffe världen över.

Är det färdigfikat – eller kan räddningen finnas i labbet?

Det blir allt svårare för producenter att möta världens efterfrågan på kaffe. Flera länder – till exempel Kina och Indien – ökar sitt kaffedrickande, samtidigt som fler extremväder gör att skördarna krymper.

Forskare har beräknat att kaffeproduktionen kommer minska med upp till 50 procent till 2050, medan kaffekonsumtionen kommer öka med 50 procent under samma period. Det här lämnar en lucka på marknaden som flera företag vill fylla – men hur?

Från ”low tech” till labb

Kaffe gjort på frön från exempelvis lupiner eller cikoria – så kallade low tech-alternativ – har druckits långt bak i historien, inte minst under kristider.

Men det finns också mer moderna alternativ där kaffet eller kakaon tas fram på cellnivå, något som börjat utvecklas på senare år.

Inom detta cellulära jordbruk finner vi det labbodlade kaffet, som görs med celler från kaffeplantor. Detta finns inte på marknaden idag eftersom det först måste godkännas som livsmedel.

I finska Esbo arbetar man med att framställa labbodlat kaffe. Celler från de bästa kaffeplantorna väljs ut och odlas i en bioreaktor. Foto: Reuters

– Sen finns det en sak som heter ”precisionsfermentering”. Då använder man inte en vanlig kaffeplanta. Istället används en annan produkt, som havre eller malt, säger Charlotte Bunge, doktorand på Stockholm Resilience Center vid SU.

I labbet modifieras den alternativa grödan för att efterlikna kaffe så mycket som möjligt, både när det gäller smak och textur. Detta är ett billigare sätt än labbodlade kaffeplantor.

Charlotte Bunge, som forskar på innovationer kopplade till livsmedel och hållbarhet, tror att vi kommer att konsumera mer precisionsfermenterade produkter i framtiden.

– De företag som utvecklar det här säger att det ska smaka ganska likt vanligt kaffe.

Det labbodlade kaffet beskrivs ha flera fördelar. Samtidigt behövs mer forskning för att kunna säga exakt hur mycket bättre labbodlat egentligen är, menar Charlotte Bunge. Foto: Reuters

”Kommer behöva dricka mindre kaffe”

Kakao- och kaffeodling är inte bara hårt drabbade av klimatförändringar. Det förknippas också med miljöförstöring, avskogning och sociala problem, vilket skulle kunna undvikas i labbet.

Men att all odling kommer flytta in i labb är inte särskilt troligt, menar Charlotte Bunge. Vi konsumerar helt enkelt för mycket kaffe för att det skulle vara möjligt.

– Jag tror att vi kommer behöva dricka mindre kaffe i framtiden. Vi kanske behöver vänja oss vid att det blir dyrare, som vi ser med andra produkter som också är påverkade av klimatförändringarna, säger Charlotte Bunge.

Så hur smakar det? Se Charlotte Bunge bjuda SVT:s reporter på lupinkaffe i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.