Skatteupplägg kring 340 bolag i världen finns med i läckan. Flera svenska stora välkända bolag finns också med, bland andra Ikea, Tele2, SEB och riskkapitalbolagen Nordic Kapital, IK Investment Partners och EQT.
Det är 28.000 sidor dokument som läckt. Detaljerna om avancerade skatteupplägg via bolag i Luxemburg avslöjas av journalister i 26 länder genom organisationen International Consortium of Investigative Journalists. I Sverige är det SVT:s Uppdrag Granskning och SR:s Ekot som fått tillgång till dokumenten. Nu läggs hela läckan ut på organisationens sajt.
– Att det här kommer ut tror jag kommer påskynda arbetet som pågår inom OECD. Det är ytterligare en bekräftelse på att man använder olika länders skatteregler för att undgå beskattning, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverket.
Skatten nära noll procent
Uppläggen beskrivs detaljerat i dokument som har skickats från Price Waterhouse Coopers i Luxemburg till skattemyndigheten i Luxemburg. Många gånger ingår Luxemburgbolag i flera led och ytterligare holdingbolag i andra länder och skatteparadis. I många fall har man fått ner skatten från de officiella 29 procenten till nära noll. En och samma tjänsteman på skattemyndigheten har godkänt många av uppläggen med vändande post.
När SVT visar ett antal svenska bolagsupplägg för Skatteverket i Sverige vill tjänstemännen att dokumenten maskas så att de inte ser vilka bolag det gäller, och de vill bara uttala sig generellt.
– Vi kan se mönstret av det vi tidigare kallade räntesnurror. Man gör avdrag för ränta i ett svenskt bolag, det vill säga sänker skatten i Sverige, och skickar räntorna till Luxemburg där de inte beskattas, säger Tomas Algotsson på Skatteverket.
Hotar att anmäla
Trots att många av dokumenten i läckan är från 2009 och 2010 är de så känsliga att revisionsföretaget Price Waterhouse Coopers har anlitat advokater som har skickat brev till journalistsammanslutningen och hotat med rättsliga åtgärder mot journalisterna om de publicerar dem.
I en offentlig skriftlig kommentar till dokumentet säger Price Waterhouse Coopers att ”Vi kommenterar inte enskilda fall, men avvisar varje påstående om att vi begått några fel.”
I Sverige har lagen mot räntesnurror skärpts i två omgångar, 2009 och 2013, och många bolag har slutat med just den typen av upplägg. Men enligt Skatteverket krävs ändå internationella åtgärder för att bolagen ska betala den skatt det var tänkt i Sverige.
– Uppläggen utvecklas och kreativiteten är stor för att undgå beskattning. Vi behöver ett system som täcker samtliga länder för att det ska bli mer vattentätt än vad det är i dag. I det arbete som alla OECD-länder samverkar om nu skulle det kunna bli framgång i att motverka aggressiv skatteplanering, där man flyttar vinster från ett land till ett annat och undgår beskattning, säger Tomas Algotsson.
LUXEMBOURG LEAKS
Det är en internationell organisation av grävande journalister, The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som avslöjar de hemligstämplade dokumenten. Projektet kallas Luxembourg Leaks och har arbetats fram av 80 journalister från 26 länder.
Här kan du läsa mer om granskningen och hur den har gått till (på engleska).
Räntesnurra
Räntesnurra är en metod för skatteplanering, där med varandra branschnära företag använder lån och förvärv för att sänka sin skatt. Sådan skatteplanering med ränteavdrar är mycket vanlig i internationell skatteplanering. Enligt Skatteverket är regelverket kring detta särskilt förmånligt i Sverige jämfört med andra länder.
Källa: Wikipedia