• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nedskräpad gata. Foto: Nora Lorek/TT

Lagförslag: Böter för slängda fimpar

Uppdaterad
Publicerad

Att slänga fimpar och annat skräp på gatan ska straffas med böter.

Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.

Skräp som fimpar, tuggummi och kolapapper är sådant som – vanligtvis – slängs av enskilda personer en åt gången och är därför i dag undantaget från straff.

”Sammantaget ger dock nedskräpningen av dessa mindre föremål upphov till stora effekter på miljön. Nedskräpningen i Sverige är omfattande” skriver regeringen i lagrådsremissen.

Därför föreslås att ringa nedskräpning inte längre ska vara undantaget från straff. Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2022.

I lagrådsremissen påpekas också att småskräp oftast innehåller plast, som naturen har svårt att bryta ned.

Få har bötfällts

Cigarettfimpar är den engångsplastprodukt som allra mest leder till nedskräpning. Enligt Håll Sverige Rents skräprapport 2020 slängs omkring en miljard fimpar på svenska gator och torg varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast, står det i lagrådsremissen.

Utredningen som ligger till grund för lagförslaget pekar också på problemen med tuggummi. Det tar ungefär 20–25 år för ett tuggummi att brytas ner, enligt utredningen. Tuggummi är också svårt och kostsamt att städa bort.

Ordningsboten för så kallad nedskräpningsförseelse är i dag på 800 kronor. Några exempel på förseelser som kan bötfällas är små mängder bortslängda snabbmatsförpackningar, glas och plastflaskor, olika typer av dryckesbehållare eller engångsgrillar. Så kallade ringa nedskräpningsförseelser, som att slänga en fimp, har dock varit undantaget från straffansvar.

Under 2020 bötfälldes endast 87 personer för nedskräpning, enligt Håll Sverige Rent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.