Lägre fastighetsskatt för fritidshus

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer i vårbudgeten att föreslå att även fritidshus ska omfattas av den begränsningsregel som gör att ett hushåll ska betala max fyra procent av inkomsten i fastighetsskatt. Det erfar rapport. Idag gäller regeln bara villor.

När kritiken mot fastighetsskatten var som hårdast för fem-sex år sedan, införde regeringen en så kallade begränsningsregel. De som hade låga inkomster behövde därmed inte betala full fastighetsskatt.

Regeln innebar i praktiken att fastighetsskatten aldrig blir mer än fyra procent av hushållets inkomster. I fjol slapp på det sättet 104.000 svenskar betala hela fastighetsskatten.

En invändning mot begränsningsregeln har varit att den bara har gällt villor. En fattig pensionär som till exempel ägt ett fritidshus i ett attraktivt område med höga taxeringsvärden har inte fått någon lindring av skatten.

Ytterligare 30.000 får lägre skatt

Nu föreslår finansminister Pär Nuder i vårpropositionen att också fritidshus ska omfattas av begränsningsregeln. Det betyder, tror departementet, att ytterligare 30.000 personer kommer att få nedsatt fastighetsskatt.

Däremot får den som äger både villa och fritidshus inte räkna skatten för båda husen. Regeln gäller bara ett hus.

En genomsnittlig pensionär med en inkomst på 170.000 kronor som i dag har ett fritidshus med ett taxeringsvärde på 926.000 kronor ska med nuvarande regler betala 9.260 kr i fastighetsskatt.

Det nya förslaget innebär en minskad skatt med 2.460 kr enligt finansdepartementets beräkningar.

Inkluderar taxeringsvärden över 3 miljoner

En annan invändning mot begränsningsregeln har varit att det inte gäller för taxeringsvärden över 3 miljoner kronor.

Nu kommer regeringen också att ändra den regeln så att hushåll med lägre inkomster inte ska behöva betala full fastighetsskatt för taxeringsvärden över 3 miljoner kr.

Båda förändringarna kommer att gälla retroaktivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.