I dag inleder Miljöpartiet sin kongress i Linköping. 265 valda kongressombud från hela landet ska lägga fast den politiska kursen. Det är ett parti med opinionssiffror farligt nära riksdagsspärrens fyra procent som möts, klart under resultatet i valet 2014 (6,9 %).
LÄS MER: MP nära riksdagsspärren
När Novus nyligen ställde frågan ”vilket parti tycker du har den bästa politiken?” i ett antal sakfrågor har Miljöpartiet störst förtroende av riksdagspartierna i en av de tio frågor som väljarna tycker är viktigast; miljö och klimat.
LÄS MER: Nu satsar MP allt på klimatkortet
23 procent av väljarna tycker att Miljöpartiets politik är bäst. Men det har gått utför också här. I september 2014 tyckte 33 procent att MP:s miljö- och klimatpolitik var bäst.
Bottennotering i ny mätning
I Svensk väljaropinion, en sammanställning av olika mätningar, som Sifo sammanställt på uppdrag av Ekot får Miljöpartiet endast 3,6 procent. Det innebär att partiet för första gången sedan mätningen inleddes hamnar under riksdagens fyraprocentspärr.
Miljöpartiet har sedan valet 2014 gått kräftgång i opinionen och partiets tid i regeringsställning har kantats av en rad motgångar och kriser.
– Det har varit lägre siffror än tidigare och det är så klart inte roligt. Men vi kommer att vända det, vi går till kongress nu där vi kommer ta fram massa bra politik, bland annat ekonomi för grön omställning, grön skatteväxling och förslag för bättre flyktingmottagande, säger partisekreterare Amanda Lind, till Sveriges Radios Ekot.
Socialdemokraterna i topp
Däremot har väljarna litet förtroende för Miljöpartiet när det gäller skola och utbildning, trots att Gustav Fridolin under många år har drivit skolfrågor. Att han dessutom har varit utbildningsminister sen Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering för två och ett halvt år sen har inte ökat väljarnas förtroende för Miljöpartiets skolpolitik.
Enligt Novus leder Socialdemokraterna förtroendeligan i skolfrågan, 18 procent tycker att S har bäst skolpolitik, tätt följt av Liberalerna med 15 procent. MP ligger i bottenskiktet med 4 procent.
LÄS MER: Fem stora MP-nederlag
Gustav Fridolin förklarar den låga förtroendesiffran med att han strävar efter att förändra skolan genom breda överenskommelser över blockgränsen och det ger inte alltid höga förtroendesiffror.
Men du har varit utbildningsminister i två och ett halvt år. Borde du inte ha placerat MP på den politiska kartan när det gäller skolpolitiken?
– Den typen av förtroende tar väldigt lång tid att bygga upp, särskilt om man inte gör det genom enkla, snabba utspel utan genom ett mer målmedvetet arbete.
– Jag är väldigt stolt över att vi, tillsammans med kommunerna, har anställt över 20.000 till i svensk skola, att vi har brutit trenden med växande barngrupper i förskola och fritids, men det är nånting som kommer att synas i förtroendesiffrorna långt senare, säger Gustav Fridolin.
Lågt förtroende även i bostadsfrågor
Även Miljöpartiets bostadspolitik har, enligt Novus, litet förtroende bland väljarna. Två procent tycker att partiets bostadspolitik är den bästa och förtroendet har inte förändrats de senaste åren.
Att Mehmet Kaplan fick sparken som bostadsminister och ersattes med före detta språkröret och EU-parlamentarikern Peter Eriksson har inte fått någon betydelse för förtroendet.