Företrädarna skriver på DN Debatt, med hänvisning till forskning, att risken för komplikationer under en operation är dubbelt så hög för en person med riskbruk av alkohol.
Avstår man kan det halvera riskerna för bland annat infektioner, sårkomplikationer, intensivvård och död. Enligt företrädarna är det särskilt avgörande för den som druckit de sista veckorna före operation.
”Nyktra veckor före operationen kan halvera komplikationsrisken”, skriver företrädarna i debattartikeln.
Påverkar hjärta och kärl
Alkoholen påverkar bland annat belastningen på hjärta och kärl, med risk för förhöjt blodtryck, hjärtsvikt, och hjärtrytmrubbning. Men en helt nykter period på fyra till åtta veckor har visat att riskerna minskar.
Läkarna jämför med rökare, som också har fördubblad risk för komplikationer vid operation, men som får stödåtgärder för att ha en rökfri period inplanerad innan operation.
”Patientsäkerheten är lika hotad av riskfylld alkoholkonsumtion som av rökning och antalet det gäller är ungefär lika stort”, står det i artikeln.
Samverkan inom sjukvård
Företrädarna vill nu se en samverkan och ett organiserat arbete mellan Sveriges opererande klinker, primärvården och sjukhusvården – för att patienter ska få en alkoholfri operation. De uppmanar även patienterna själva att be om information om en alkoholfri period innan operation.
Läkarna skriver att en miljon svenskar har en konsumtion av alkohol som är så hög att de riskerar medicinska konsekvenser – och att en alkoholfri period skulle göra en stor skillnad.
”Det skulle halvera risken för komplikationer”, skriver företrädarna på DN Debatt.