Foto: TT / Wikimedia Commons

Läkare: Okunskap om nackskador i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med nackskador får veta att deras problem är ”psykiska” och tvingas söka vård utomlands. Nu varnar forskare för okunskap i den svenska vården och regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utreda vården av smärt- och nackskadepatienter.

Närmare 30.000 personer får en nackskada varje år och mörkertalet är stort, enligt Nackskadeförbundet. Enligt ordförande Bert Magnusson är det många patienter som för höra av vården att nackskadan är ”psykisk” och att man ska lära sig att leva med smärtan. En del patienter söker hjälp utomlands och försöker sedan få ersättning för vården som getts där av Försäkringskassan. Det är ofta svårt att få igenom, då det råder oenighet om det finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för att bland annat belastad MRI och DMX-röntgen kan ge mer information om nackskadan. Belastad MRI och DMX används mycket sällan vid nackskador i Sverige.

– Jag kontaktas varje dag av nackpatienter som fått fel diagnos eller inte rätt hjälp. Och man blir inte trodd av vården. Många får söka utomlands för att få en advekat diagnos, berättar Bert Magnusson ordförande i Nackskadeförbundet.

”Stor osäkerhet”

Läkaren och smärtforskaren Bo Bertilsson är inne på samma linje.

– Tyvärr råder det stor osäkerhet både när det gäller den diagnostiska processen och behandling av patienter med nackbesvär, säger han.

Bo Bertilsson föreslår en ny typ av helhetsbedömning som ska fånga upp och hjälpa patienter med nackskador bättre.

– För det första ska patienten själv beskriva sina besvär på formulär och det kan man göra från hemmet eller från 1177. För det andra ska vårdgivaren göra en strukturerad klinisk undersökning och vid behov bilddiagnostik. För det tredje ska datan som vårdgivare och patienter samlar in hamna i ett nationellt register som ska kunna användas till forskning. På så sätt kan vi se vilken behandling som fungerar bäst i det långa loppet.

Behöver vi ha belastad MRI och DMX-röntgen i Sverige?

– Enligt min åsikt behöver vi ha det som en hjälp utöver de noggranna kliniska undersökningarna. De finns saker som man kan se på dem som inte framgår på en vanlig röntgen.

Ny utredning

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) säger att regeringen är medveten om problemen med vården av nackskadade.

Vad har du att säga om vården kan vara bättre utomlands?

– Vården måste ta ett eget större ansvar för att söka sig till den senaste kunskapen och tillämpa den när det gäller den här typen av patienter.

Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag av regeringen att påbörja en ny utredning där man ska se över vården av nackskadade och smärtpatienter.

– Vi får ju återkommande rapporter från enskilda och organisationer att det finns vissa problem med vården för nackskadepatienter eller patienter som lider av långvariga smärttillstånd. Därför har vi gett Socialstyrelsen i uppdrag att se över den här vården och se om det behövs ytterligare nationella kunskapsstöd, säger Gabriel Wikström.

Vad ska Socialstyrelsen göra?

– Den ska utvärdera vården och se om det behövs extra nationella stöd i form av kunskapsstöd eller riktlinjer eller liknande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.