”Vi på marken ser att krigets lagar inte efterföljs”, säger Frida Lagerholm på Läkare utan gränser. Foto: Tim Aro/TT

Läkare utan gränsers kritik mot regeringen: Krigets lagar efterföljs inte

Publicerad

Läkare utan gränser i Sverige riktar skarp kritik mot regeringen för att vara passiva när det gäller Israels krigföring mot Gaza.

– Vi på marken ser att krigets lagar inte efterföljs, säger organisationens kommunikationschef Frida Lagerholm.

Enligt Lagerholm skiljer sig Sveriges retorisk från många andra regeringar samt från EU- och FN-chefer som fördömt israeliska attacker.

– Svenska regeringen börjar alltid med att säga ”Israel har rätt att försvara sig”, men de säger ingenting om hur oproportionerligt det är att över 40 000 människor har dödats, säger hon till SVT Nyheter.

Krig mellan Israel och Hamas

Humanitärt bistånd

Frida Lagerholm tycker att Sverige har ett generöst humanitärt bistånd till palestinier, men anser att regeringen inte lever upp till påståendet att man står bakom humanitär rätt.

– Den retoriken är svår att förstå när vi på plats ser att sjukhus, ambulanser och mina kollegor dödas. När medicinska förnödenheter blockas, säger hon.

I en chatt med SVT:s läsare om kriget i Gaza skriver Frida Lagerholm att Israel har agerat på ett sätt som är förbjudet enligt krigets lagar och att det är ”anmärkningsvärt att den svenska regeringen verkar acceptera det”.

Hon trycker på behovet att få in mer förnödenheter via gränsövergången till Gaza.

– Det är ett politiskt beslut att släppa in hjälpen som behövs. Där tycker man att den svenska regeringen borde gå ut hårdare, säger Frida Lagerholm.

Organisationen väder sig även, precis som oppositionen, mot att Sverige la ner sin röst när FN:s medlemmar röstade om en resolution som innebär att Israel ska upphöra med ockupation av palestinska områden.

Utrikesministern

SVT har sökt regeringen för en kommentar.

I söndagens Agenda sa utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) att det inte är hennes roll att bedöma om Israels attacker mot Gaza är proportionerliga.

– Jag vill hänvisa till vad internationella domstolar har sagt, de har sagt att Israel måste göra mer för att skydda civilbefolkningen, säger Stenergard i programmet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet