Läkarförbundet vill se riktade statsbidrag för att hantera vårdskulden och att regeringen ska ge myndigheterna i uppdrag att koordinera nationella väntelistor och vårdköer.
– En nationell väntelista skulle göra vården mer likvärdig. I dag kan en väntetid för en patient i till exempel Göteborg vara betydligt mycket längre än i en annan del i landet.
”Måste skötas i varje region”
Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) för en dialog med regeringen om att täcka de ökade kostnader som uppstått i vården, men vill inte se nationella väntelistor.
– Men när det gäller att planera för och utföra själva vården är det nåt som måste skötas i varje region, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.
”Mer behöver göras”
Socialminister Lena Hallengren kommenterar de växande vårdköerna i ett mail till SVT Nyheter:
– Regeringen har redan bland annat tillsatt ett nationellt vårdkompetensråd och infört tre nya kömiljarder. Socialstyrelsen har givits en viktig roll att samordna intensivvården och vara nationell inköpscentral.
– Socialstyrelsen har även beviljats 100 miljoner kronor för att under sommaren stödja samordningen av sjukvårdens resurser och vid behov stärka upp med moduler och stötta ambulansflyget. Men mer kommer behöva göras. Jag utesluter i dagsläget inga åtgärder.
Inte aktuellt med väntelista
På frågan om hur regeringen ställer sig till en nationell väntelista menar Hallengren att inte är aktuellt i dagsläget.
– Det är fortsatt regionerna som är huvudansvariga för planering och utförande av hälso- och sjukvården.
– Regionerna kan förväntas vara olika hårt belastade framöver till följd av covid-19 – jag förutsätter att man noggrant samordnar sig. Redan i dag kan vård ges i en annan region om vårdgarantin inte uppfylls, säger Hallengren till SVT.
I klippet här ovan hör du mer om parternas olika åsikter.