Läkarförbundets kritik om sjukvårdsfrågan i valet: ”Väldigt frånvarande”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att coronapandemin knappt passerat och att hälso- och sjukvården  anses vara en av de viktigaste valfrågorna har ämnet inte diskuterats tillräckligt under valrörelsen, enligt Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet. Enligt experter kan en bidragande orsak vara att synen på hälso- och sjukvården skiljer sig ”rejält” mellan riks- och regionpolitiker inom samma parti.

Hälso- och sjukvården har legat i topp som svenskarnas viktigaste valfråga sedan coronapandemin. Ändå tycker många svenskar att hälso- och sjukvårdsfrågorna hamnat i skymundan under valrörelsen, visar både en Novusundersökning från slutet av augusti och SVT:s vallokalsundersökning Valu.

Trots att coronapandemin knappt passerat och att hälso- och sjukvårdsfrågorna anses viktiga har ämnet varit frånvarande i debatter och partiledarutfrågningar under valrörelsen, enligt Sofia Rydgren Stale, Läkarförbundets förbundsordförande.

– Det är få partiledare som har pratat om hälso- och sjukvårdsfrågorna. Det tycker vi är väldigt synd med tanke på att befolkningen tycker att det är en extremt viktig fråga, säger hon till SVT.

Olika syn – bidragande orsak

En bidragande orsak kan vara att det är regionerna som styr hälso- och sjukvården, vilket kan medföra att sjukvårdsfrågorna sällan platsar i valdebatter och utfrågningar på riksnivån, enligt Paula Blomqvist, forskare i välfärdspolitik vid Uppsala universitet.

Dessutom kan synen på vården skilja sig ganska rejält mellan rikspolitiker och regionpolitiker i samma parti, säger hon till Läkartidningen.

– Sådana skillnader vill man inte direkt fronta med, vilket kan vara en bidragande orsak till att vårdfrågan inte riktigt lyfter i en valrörelse, säger Paula Blomqvist.

“Händer väldigt lite”

Sofia Rydgren Stale är orolig för att hälso- och sjukvårdsfrågor som tidigare diskuterades intensivt ska tappa fart. En sådan fråga är primärvårdsreformen och att läkare ska få en rimligare arbetssituation med ett maxtak på 1100 listade patienter.

– Där har riksdagen fattat ett beslut, regionerna har fått statliga medel, säger hon.

– Men vi ser att det händer väldigt lite i verkligheten, och då är det viktigt att den tillträdande regeringen håller i den frågan och fortsätter att prioritera den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.