Hälso- och sjukvården har legat i topp som svenskarnas viktigaste valfråga sedan coronapandemin. Ändå tycker många svenskar att hälso- och sjukvårdsfrågorna hamnat i skymundan under valrörelsen, visar både en Novusundersökning från slutet av augusti och SVT:s vallokalsundersökning Valu.
Trots att coronapandemin knappt passerat och att hälso- och sjukvårdsfrågorna anses viktiga har ämnet varit frånvarande i debatter och partiledarutfrågningar under valrörelsen, enligt Sofia Rydgren Stale, Läkarförbundets förbundsordförande.
– Det är få partiledare som har pratat om hälso- och sjukvårdsfrågorna. Det tycker vi är väldigt synd med tanke på att befolkningen tycker att det är en extremt viktig fråga, säger hon till SVT.
Olika syn – bidragande orsak
En bidragande orsak kan vara att det är regionerna som styr hälso- och sjukvården, vilket kan medföra att sjukvårdsfrågorna sällan platsar i valdebatter och utfrågningar på riksnivån, enligt Paula Blomqvist, forskare i välfärdspolitik vid Uppsala universitet.
Dessutom kan synen på vården skilja sig ganska rejält mellan rikspolitiker och regionpolitiker i samma parti, säger hon till Läkartidningen.
– Sådana skillnader vill man inte direkt fronta med, vilket kan vara en bidragande orsak till att vårdfrågan inte riktigt lyfter i en valrörelse, säger Paula Blomqvist.
“Händer väldigt lite”
Sofia Rydgren Stale är orolig för att hälso- och sjukvårdsfrågor som tidigare diskuterades intensivt ska tappa fart. En sådan fråga är primärvårdsreformen och att läkare ska få en rimligare arbetssituation med ett maxtak på 1100 listade patienter.
– Där har riksdagen fattat ett beslut, regionerna har fått statliga medel, säger hon.
– Men vi ser att det händer väldigt lite i verkligheten, och då är det viktigt att den tillträdande regeringen håller i den frågan och fortsätter att prioritera den.