I går kom beskeden att Södersjukhuset och Danderyd sjukhus i Stockholm varslar 100 tjänster var, bara veckor efter att ett annat Stockholmssjukhus, Karolinska, varslat 600 tjänster.
”Mycket ansträngd”
Anledningen är att sjukhusen dras med stora ekonomiska problem och i fallet Karolinska att man numera ska ge mer högspecialiserad vård till ett färre antal patienter.
– Säkerheten för patienter kommer att bli mycket ansträngd, eller så kanske vi inte kan upprätthålla någon patientsäkerhet. Kvalitén på vården kommer att bli sämre. Och sedan produktionen, alltså mängden mottagningsbesök och mängden operationer kommer att minska , och vårdköerna kommer att växa, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.
Förstår oron
Iréne Svenonius, moderat finansregionråd i Stockholm, säger att hon förstår oron, men att omställningen måste klaras av ändå.
– Jag förstår att läkarna, undersköterskorna , sjuksköterskorna är oroliga, men vi måste klara av att genomföra förändringarna i Stockholms sjukvård. Vi måste se till att både pengar och medarbetare finns där patienterna är i större utsträckning.
Enligt Iréne Svenonius har förberedelserna för ommöbleringen av vården pågått i många år.
– Vad vi har gjort i nio års tid är att vi har förberett omställningen och omstyrningen av vården. Patienterna har redan flyttat i stor utsträckning. Akutmottagningarna på våra egna akutsjukhus har 18 procent färre besök i dag jämför med för två år sedan.
Två alternativ
Johan Styrud förstår att man måste anpassa sig till ekonomin, men menar att uppdraget måste gå att utföra.
– Det finns två alternativ: Antingen säger man till uppifrån att ”ni ska inte behandla patienter av en viss typ”, eller så tillför man mer pengar.
Men enligt finansregionrådet finns det inget att oroa sig för.
– Nej, patienterna ska inte vara oroliga för jag är helt övertygad om att våra sjukhusdirektörer, som själva är läkare, skulle inte genomföra dessa förslag om de trodde att de inte skulle klara patientsäkerheten. De har en mycket hög professionalitet.