– Vi bedömer det här som allvarligt, säger Ewa-Lena Hartman, Läkemedelsverket, till SVT Nyheter. Foto: Pixabay/Faksimil

Läkemedelsverket varnar för coronatesterna: ”Kan vara väldigt farliga”

Uppdaterad
Publicerad

I sociala medier marknadsförs så kallade snabbtester som påstås ge privatpersoner möjligheten att själv testa om de är smittade av coronaviruset. Men Läkemedelsverket menar att denna typ av test inte får säljas till allmänheten – och att de kan vara ”väldigt farliga för folkhälsan.”

Med ett snabbtest ska privatpersoner i hemmamiljö själv kunna testa om man är smittad eller inte, och få ett resultat efter bara några minuter.

Ewa-Lena Hartman är gruppchef på medicinteknik på Läkemedelsverket, och till SVT Nyheter berättar hon att hon sett reklam för denna typ av produkt bland annat i sociala medier.

Coronapandemin

”Farligt om du får ett falskt negativt svar”

Reklamen är tydligt riktad till gemene man, trots att snabbtest som ska avgöra om man är smittad av coronaviruset inte får säljas till allmänheten.

Det finns heller inga som helst garantier för att testerna ger ett korrekt resultat.

– Det finns risker med att man testar sig själv hemma. Den farligaste situationen vore om testet ger ett falskt negativt svar, då skulle du kunna sprida smittan vidare då du tror att du är frisk. Vi bedömer det här som allvarligt, säger Ewa-Lena Hartman.

Krävs kunskap

Enligt henne krävs det kunskap kring hanterandet av snabbtester, vilket gör att de enbart riktas mot sjukvårdskunnig miljö, och inte säljs till lekmän.

– Om den här typen av produkt säljs till privatpersoner kan den vara väldigt farlig för folkhälsan.

Ewa-Lena Hartman vill nu varna folk för snabbtesterna.

– Man får inte riskera folks hälsa. Man ska inte använda sånt här, utan istället vända sig till sjukvården för att säkerställa ett säkert resultat.

Hon uppmanar också människor att lyssna på Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

– Det är viktigt att följa rekommendationerna i denna tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet