Danmark, Nederländerna och Storbritannien har förbjudit tiggeri. I november blev Arendal den första kommunen i Norge att förbjuda tiggeri och nu har den norska regeringen skickat ut ett lagförslag om ett nationellt tiggeriförbud på remiss.
– Ett förbud löser inga problem, samtidigt kan Sverige inte heller ta hand om problemen, utan det måste ske i EU-migranternas hemländer via sociala reformer. Däremot kan vi hjälpa till, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.
”Opinionen kan snabbt vända”
Hans Swärd, som har forskat om tiggeri, tror att ett norskt förbud på sikt kan påverka opinionen i Sverige.
– I Sverige finns det ingen stark opinion bland riksdagspartierna att förbjuda tiggeri, det är bara SD som förespråkar det. Men kommer många tiggare hit kan opinionen snabbt vända.
Om Norge förbjuder tiggeri kommer fler tiggare till Sverige då?
– Ju fler länder som förbjuder tiggeri, desto större risk är det att de tar sig till Sverige. Men när Danmark förbjöd tiggeri så såg man ingen tydlig effekt av att fler tog sig till Sverige. Det finns ungefär lika många tiggare i Malmö som i Stockholm.
Vart tar tiggarna vägen vid förbud?
– Många söker sig till andra länder, andra går under jorden. Ett förbud gör ju inte att fattigdomen utrotas, utan bara att länderna skyfflar problemen mellan sig.