Lång väntan på svenskt läkarleg

Uppdaterad
Publicerad

Det tar ofta åratal för läkare som kommer från länder utanför EU att få svensk läkarlegitimation. Ofta får de inte den handledning som krävs, visar en kartläggning som Rapport har gjort.

Många landsting hämtar läkare från länder som Polen och Tyskland för att täcka sitt personalbehov. Samtidigt finns det utländska läkare i Sverige som går på socialbidrag i åratal, utan att få hjälp att skaffa svensk läkarlegitimation.

Det visar en kartläggning som Rapport har gjort av de 181 läkare från länder utanför EU som fick sin svenska legitimation förra året.

Väntan på läkarlegitimationer

För dem tog det mellan ett och 24 år innan de fick legitimationen. Genomsnittet är fyra år. Förutom att många levde på socialbidrag under tiden, försörjde sig många på tillfälliga ströjobb.

”Sitter hemma och väntar”

En av dem som sett situationen på nära håll är Saadoon Al-Dulaimy, som är läkare och kommer från Irak.

Själv har han fått hjälp att få sin svenska läkarlegitimation. Värre är det för flera av han vänner.

-Jag har vänner och kollegor som har haft svårt att få handledning eller att få praktikplats, säger han.

-Jag har några vänner som var specialister i Irak, som kirurger. De sitter hemma och väntar på en handledare.

”Grät i telefonen”

Mångfaldsstrategen i Mjölby kommun, Sly Agouda, har hjälpt flera irakiska läkare att få sina legitimationer.

Han är nu nedringd av personer som är i samma situation och vill ha hans hjälp. Han berättar om en kvinna han haft kontakt med:

– Hon grät i telefon. Hon sa: du är den sista vägen ut. Det gjorde väldigt ont.

Marja Grill

marja.grill@svt.se

Louise Josborg

louise.josborg@svt.se

Fakta: Svenskt läkarleg

* En person med en läkarutbildning från ett land utanför EU/EES ansöker hos Socialstyrelsen om svensk läkarlegitimation.

* Personen måste sedan gå en kompletterande utbildning. För att få gå utbildningen krävs goda kunskaper i svenska. Detta styrks till exempel genom ett godkänt betyg i kursen Svenska B på gymnasienivå, eller genom ett särskilt språkprov.

* Sedan följer ett medicinskt kunskapsprov, s.k TULE-testet, vid Karolinska institutet. Specialistläkare genomgår istället en provtjänstgöring i sex månader.

* Förutsättningarna för legitimationen ges sedan individuellt, men gemensamt för alla är en utbildning i samhälls- och författningskunskap. Ibland krävs även AT-tjänst i minst 18 månader.

Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väntan på läkarlegitimationer

Mer i ämnet