SVT avslöjade att våldsanmälningarna på låg- och mellanstadiet har ökat med 60 procent och att det förekommer mycket allvarliga våldsincidenter. Lärare har också vittnat om tystnadskultur, där våldsincidenter inte rapporteras vidare till ansvarig myndighet, Arbetsmiljöverket.
Under ett möte med regeringen på onsdagen lämnade fackförbundet Sveriges lärare över en kravlista till regeringen, där man vill ha ökad samordning mellan myndigheter som till exempel polis, socialtjänst, Skolinspektionen och Folkhälsomyndigheten kring våldsamma elever, något facket kallar för ”myndighetsallians”.
– Kommunerna tar inte ansvar. Vi kräver att aktörer på nationell nivå nu tar ansvar skyndsamt och omedelbart. Det är viktigt att vi tar ett helhetsgrepp, säger Anna Olskog.
Ministern: ”Jätteintressant förslag”
Facket vill också ha maxtak på barngrupper och mer pengar. När det gäller kraven på finansiering hänvisar skolminister Lotta Edholm (L) till de riktade statsbidrag som finns för mindre undervisningsgrupper. Hon är däremot positiv till den ”myndighetsallians” som facket föreslår.
– Det är ett jätteintressant förslag. Generellt måste vi samverka mer kring elever som är utåtagerande, säger hon.
Facket kräver också statligt drivna akutskolor för ordningsstörande elever som behöver lyftas ur den vanliga undervisningen. Sådana skolor har redan startats av kommuner och friskolor på olika platser i landet. Skolministern är försiktigt positiv till akutskolor i statlig regi.
– Det är en intressant tanke. Vi har det idag för andra typer av elever och det skulle vara en helt ny idé att starta ytterligare specialskolor för utagerande elever, säger Lotta Edholm.
Ny utredning om mörkertal
Skolministern kommer att ge Skolverket i uppdrag att utreda mörkertalet för våld mot lärare och vilka hinder det finns mot att anmäla.
– Lärare har fått sparken när de har berättat om våld. Det vill jag inte se mer, säger Lotta Edholm.
Men facket anser att regeringen underskattar problemet.
– Lärare är så överhopade och överarbetade att de inte hinner göra anmälningar. Sen kan anmälningarna också fastna på huvudmannanivå, så vi behöver ha en sann bild av den verklighet vi befinner oss i, säger Anna Olskog.