Foto: Anders Wiklund/TT

Förbunden välkomnar att lärare kan jobba hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolor ska i en högre utsträckning kunna bedriva distansundervisning. Lärarförbundet tycker att dagens besked är märkligt medan SKR välkomnar det.

– Beskedet är mycket bra som ytterligare en åtgärd för att förhindra smittspridningen, säger Maria Caryll, chef för utbildningssektionen på SKR.

Från och med den 23 november får gymnasieskolorna möjlighet att bedriva distansundervisning för att undvika trängsel i skolan. Skolorna ska dock i första hand överväga andra åtgärder för att göra det möjligt att hålla avstånd. Men Lärarförbundet ger inte särskilt mycket för dagens besked.

– Vi välkomnar alla insatser som kan minska smittspridningen, men vi tycker att det är väldigt märkligt att de åtgärder och regelförändringar som nu presenteras i praktiken genom ökad flexibilitet och ökad arbetsbelastning också ska åtgärda smittspridningen. Det drabbar en redan extremt belastad lärarkår, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet.

Coronapandemin

Svante Tideman, vice ordförande för Lärarnas Riksförbund om beskedet:

– Det är positivt att ministern äntligen pratade klarspråk. Nu finns det inga undanflykter från arbetsgivarna längre utan nu måste man lita på lärarna, säger han.

SKR välkomnar beskedet

Sveriges kommuner och regioner, SKR, tycker att man går i rätt riktning.

– Trängseln i lokalerna är ett stort problem och många skollokaler är inte byggda på rätt sätt för att förhindra smittspridningen så vi tycker att det här beskedet är mycket bra som ytterligare en åtgärd, säger Maria Caryll, chef för utbildningssektionen på SKR.

”Borde vara norm för Sveriges lärare”

Anna Ekström berättade också att lärare och skolpersonal ska arbeta hemifrån när de kan, vilket förbunden ser mycket positivt på.

– Mycket av läroarbetet går att sköta på distans som planering, möten, konferenser. Det här är normen för samhället nu och borde också vara norm för Sveriges lärare, säger Åstrand.

– Nu var det tydligt att allt arbete som kan göras hemma också ska göras hemma. Att lärarna själva får göra den bedömningen är positivt, säger Tideman.

”Går inte att ha samma krav”

Johanna Jaara Åstrand vill dock att regeringen ska gå ett steg längre.

– Vi hade förväntat oss att man gör regelförändringar i kraven på lärare och skolan under pandemin. Det behövs ett erkännande att det är extrema förhållande som medför situationer som vi aldrig upplevt. Då går det inte att ha exakt samma krav på svensk skola som i normala fall, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet