Lärarnas Riksförbund välkomnar förslaget om tioårig grundskola för alla.
– Det är helt rätt tänkt! Det är viktigt med tidiga insatser för att kunskapsresan ska bli framgångsrik för varje elev, säger förbundsordförande Bo Jansson i ett pressmeddelande.
Om den obligatoriska sommarskolan för vissa tonårselever säger han:
– Det är viktigt att ferieskola för de elever som inte lyckas nå gymnasiebehörighet inte ska leda till försämringar av ferietjänster för högstadiets lärare. De lärare som arbetar på sommarlovet måste ersättas för detta extra arbete.
Lärarförbundet
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker att obligatorisk skolstart vid sex års ålder är en bra förändring.
– I dag finns i stort sett alla sexåringar i förskoleklassen. Men den lilla grupp som står utanför är kanske de som allra bäst behöver verksamheten. Det kan handla om barn med tuff social bakgrund eller en annan språklig bakgrund, säger hon.
Lärarbristen kan bli värre
Men Sirén varnar regeringen för att förvärra lärarbristen.
– SCB uppskattar lärarbristen på sex års sikt till 43.000 lärare. Om man kastar ut den erfarna gruppen förskollärare som är verksamma i förskoleklassen handlar det om upp mot 10.000 personer. Det vore direkt dumt att kasta ut dem, säger Sirén.
Kompetensutveckling
Hon syftar på att utbildningsminister Björklund på pressträffen sade att förändringen kommer att ta tid:
– Det beror på att det måste fram lågstadielärare och det måste fram lokaler. Det går inte att forcera fram, sade Björklund.
Sirén efterlyser kompetensutveckling, så att förskollärarna blir behöriga att undervisa på lågstadiet.
– Vad Björklund inte säger är att vi inte har ett söktryck till grundskollärarutbildningen. Den ökning vi svagt kan skönja i söktryck till lärarutbildningen uppbärs helt och hållet av sökande till förskollärarutbildningen, säger Sirén.