I samband med att coronapandemin tog fart under våren så ökade samtalen om misstänkta handspritsförgiftningar till Giftinformationscentralen. Foto: Pontus Lundahl/TT, SVT

Larm om handspritsförgiftning ökar: ”Barn kan bli berusade”

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen till Giftinformationscentralen om misstänkta handspritsförgiftningar har ökat påtagligt sedan februari år.

De flesta som ringer är oroliga föräldrar vars barn har fått i sig preparatet.

– Är man ett litet barn och får i sig ungefär en klunk så kan man bli påtagligt berusad, säger överläkaren Johanna Nordmark Grass på Giftinformationscentralen.

Under perioden februari till juni i år har Giftinformationscentralen fått ovanligt många samtal som handlar om incidenter med handsprit. 

I april och maj var det mer än dubbelt så många samtal jämfört med samma period förra året. Enligt Johanna Nordmark Grass handlar cirka 60 till 70 procent av fallen om barn mellan ett och fyra år som har fått i sig handdesinfektion av misstag. 

– Små barn har en tendens att undersöka allt möjligt med händerna och munnen, då kommer de åt handspriten och smakar på den.  

”Lättare nu för barn få tag på det”

Johanna Nordmark Grass säger att det inte är förenat med någon stor fara om ett barn får i sig handsprit, men vid större mängder kan barnen i värsta fall bli berusade.

– Handspriten innehåller ju alkoholer och de är högkoncentrerade. Smakar man bara väldigt lite så händer inte så mycket. Men ett väldigt litet barn kan bli berusat. 

Johanna Nordmark Grass tror att anledningen till de ökade handspritsincidenterna med största sannolikhet är coronapandemin. 

– Jag tror det. Jag kan inte säga säkert eftersom att vi inte har gjort någon undersökning, men det känns ju väldigt troligt. Vi ska använda handsprit nu, och när det finns i hemmet blir det lättare för barn att få tag på det.

Inga allvarliga skador

Överläkaren Johanna Nordmark Grass har inte varit med om att någon har blivit allvarligt skadad i samband med samtalen till Giftinformationscentralen.

Men hon uppmanar oroliga föräldrar att alltid kontakta Giftinformationscentralen för en bedömning om ett barn får i sig handsprit. 

– Man kan alltid ringa till oss, vi har öppet dygnet runt. Har man ett barn som är påtagligt berusat så ska man uppsöka sjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.