Flera av landets studentkårer anordnar nollning i år, trots larm om smittspridning. Foto: SVT/TT

Larm om smittspridning under nollningen

Uppdaterad
Publicerad

Smittan är högst bland landets yngre – ändå väljer flera av landets studentkårer att anordna nollning för årets nya studenter. Nu väcks oro för en eskalerande smittspridning.

– Det är i precis sådana sammanhang vi kan få kluster av smittspridning, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

Om några dagar inleds höstterminen vid landets universitet och till skillnad från i fjol sker nu undervisningen på plats. Studentkårer vid flera universitet har dessutom valt att återinföra den traditionsenliga nollningen – men inte utan problem.

I både Växjö och Kalmar har man tvingats avbryta nollningen efter att flera studenter uppvisat symptom på covid-19.

– Efter flera möten i går insåg vi att vi inte kunde låta detta fortgå med gott samvete. Vi kunde inte utsätta våra studenter för risken att bli smittade, säger Ali Al-Zargani vid Linnékåren i Växjö.

”Kan finnas fler”

Smittskyddsläkare i Region Växjö Christian Blomqvist berättar för SVT Småland att han fick information om det första bekräftade fallet under torsdagen.

– Vi fick reda på att en student var smittad. Men det kan finnas fler, säger han.

Även Linnéuniversitetet i Kalmar har tvingats pausa nollningen efter att flera studenter uppvisat symptom. Än är det dock oklart om det rör sig om konstaterad smitta.

Högst smitta bland yngre

Studentkåren i Halmstad har beslutat att genomföra nollningen för nya studenter trots pandemin. Men det sker med ett undantag – det blir ingen alkohol. Förhoppningen är att de nya reglerna ska minska risken för smitta i gruppen som till stor del är ovaccinerad.

Även Umeå har vidtagit vissa säkerhetsåtgärder. Här begränsas grupperna under nollningen till åtta personer.

– Vi tror och hoppas att det ska fungera. Men det kommer inte att bli lätt att styra upp de spontanfester som kan uppstå, säger Gustav Svensson, ordförande i Umeås studentkår till SVT Västerbotten.

Smittan högst bland de unga

Lunds Teknologkår har inga planer på att ställa in. Enligt kårens ordförande, Theo Nyman, är man dock noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Om vi hade ställt in allt hade det bara lett till en massa privata fester där det inte varit någon kontroll alls, säger han till SVT Skåne.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik är smittan fortsatt högst bland 20-29-åringar – och smittan ökar på flera håll.  Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland är orolig inför terminsstarten.

– Det är i precis sådana sammanhang vi kan få kluster av smittspridning. Där har folk varit för nära varandra. Vi måste fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när vi är sjuka, uppmanar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.