• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det är Novus som gjort undersökningen bland samtliga socialsekreterare som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR på uppdrag av fackförbundet.

Larmet: Krisen för socialtjänsten allt värre

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio socialsekreterare funderar allvarligt på att lämna socialtjänsten. Det visar en ny undersökning där tusentals socialsekreterare svarat. Nästan varannan socialsekreterare, 49 procent, upplever att man inte klarar kvaliteten och rättsäkerheten. – Barn och unga riskerar att komma i kläm, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

Det är Novus som gjort undersökningen bland samtliga socialsekreterare som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR på uppdrag av fackförbundet. Det är första gången Akademikerförbundet SSR gör en totalundersökning och resultatet från de över 3.200 som svarade tyder på en fördjupad kris i socialtjänsten.

– Vi är djupt oroade att siffrorna nu visar ännu sämre resultat än för undersökningen för två år sedan. Att våra socialsekreterare i kommunerna har en ännu sämre arbetssituation och att det också får konsekvenser för till exempel sjukskrivningstalen som har ökat betydligt, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

Arbetsbelastningen ökar

På punkt efter punkt har resultaten försämrats jämfört med den senaste undersökningen, som var en urvalsundersökning. 64 procent anser att arbetsbelastningen ökat det senaste året. Hela 86 procent menar att arbetsbelastningen är för hög eller mycket för hög. Och nästan varannan socialsekreterare, 49 procent, upplever att man inte klarar kvaliteten och rättsäkerheten.

– Det är helt oacceptabelt att de svaga grupperna i samhället, som utsatta barn och unga, riskerar att komma i kläm, säger Heike Erkers.

Facket vill ha nationell handlingsplan

Sju av tio socialsekreterare svarar också att de funderat allvarligt på att lämna socialtjänsten. Akademikerförbundet SSR vill nu se en nationell handlingsplan för socialtjänsten, framförallt för den sociala barn- och ungdomsvården, där facket menar att unga och oerfarna socialsekreterare ofta lämnas ensamma.

– Här behöver man jobba på alla nivåer, men framförallt måste rikspolitiken och ansvarig minister Åsa Regner träda fram med kraft. Sedan behöver man också göra ett konkret arbete ute på kommunnivå. Det handlar inte bara om tankar och idéer, i slutändan behövs nog också mer resurser, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.