Marja Grill. Foto: SVT

Läs chatten om förskolebarackerna med Marja Grill

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i en rad reportage granskat förskolebaracker som är trånga, bullriga och inte anpassade för barn. I dag svarade en av reportrarna bakom reportagen på tittarnas frågor

Charlotta: Vad har ni blivit mest förvånade över när ni granskat barack-förskolorna?

Marja Grill: Vi blev väldigt förvånade av hur dåligt kommunerna verkar ha koll på det här, det var oerhört svårt att få ut ens de enklaste uppgifter: som vilka förskolor de har i kommunen, vad det är för sorts byggnader och vad de har för bygglov. Alla kommuner vi kontaktade hade det uppdelat på olika nämnder och bolag, och alla hade olika listor över vilka förskolor som finns. Att få siffror på hur mågna barn som gick var, eller hur många kvadratmeter, var helt omöjligt i vissa kommuner.

SVT granskar förskolan

Erik: Har ni hittat något positivt med barackerna?

Marja Grill: Ja, det går ju relativt fort att få upp dem, så de är ju en bra lösning när man ska bygga om eller renovera en förskola. Men problemet verkar vara att när kommunerna väl har satt upp dem, så lämnar de dem ofta kvar i åratal, utan att planera för hur det ska bli sedan.

Lisa: Min dotter går på en förskolebarack i Malmö-Sjöhästen. Vid årsskiftet måste förskolan flytta till en annat tillfällig barack-för att den tilltänkta permanena förskolan inte har börjat byggats på än, och MKB tar över marken där nuvarande tillfälliga förskolan står. Två flyttar alltså. Så i vårt fall stannar vi gärna kvar i baracken, hellre än att behöva flytta. Man känner sig helt maktlös som förälder. Vad gör man?

Marja Grill: Jag förstår, det är så det ofta blir när det inte planeras i tid. Som förälder kan man tyvärr inte göra mycket mer än att bråka, skriva insändare, prata med sina lokalpolitiker och försöka få till en debatt.

Emelie : Hur ser ni på att moduler (baracker) uppfyller dagens krav medan befintliga skolor endast uppfyller kraven (vad gäller ex ventilation, uppvärmning, handikappskrav) som fanns då de byggdes (typ 70-tal)?

Marja Grill: Det beror helt på vilka krav kommunerna ställer, och när de är byggda/uppsatta. Vår granskning visar att många baracker har stått i många många år, och inte alls alltid uppfyller de krav som kommunen kanske ställer när de upphandlar nya. Så det skiljer sig verkligen. Även nya baracker är dessutom ofta byggda utan tanke på tex. ljudmiljön berättade en bullerforskare jag pratade med idag.

Bengt: Tack för att ni tar upp den här frågan! Jag har själv haft barn som gått på dagis i en barack. Från kommunens håll verkar man bara se fördelar med barackerna, så det är bra att ni ger en annan bild av barackerna. Varför sätter kommunerna upp så mycket baracker istället för att ordna riktiga förskolor?

Marja Grill: Ja, de är ju lätta och snabba att få upp, och kommunerna kan sätta upp dem på ställen där man inte skulle kunna godkänna en fast förskola, eftersom de bara får tillfälliga bygglov. Det verkar svårt för kommunerna att planera för det här i tid, och i en del kommuner är det uppdelat ansvar, en förvaltning som ska ordna fram platser, och en annan som ska bygga förskolor men kanske inte har en ordentlig investeringsbudget.

Karin: jag såg ett reportage där ni sa att flera av barackerna redan passerat sitt lagliga ”bäst före datum”, hur kommer det sig då att dom får stå kvar?

Marja Grill: Ja, i Örebro sa till exempel VD för deras fastighetsbolag att de vill vänta med att ta bort en olagliga barack de har, till dess att de byggt en fast förskola. Det blir ju också svårt om man inte har planerat för någon ersättning, vart ska barnen ta vägen under tiden? ”Vi får bygga svart, helt enkelt” sa en tjänsteman vi talat med under vår research.

Emelie : Ang ljudkrav: i samband med uppförande av moduler har de genomgått byggnadsnämndens granskning där bl a ljudkrav finns för att få bygglov som följer PBL (Plan och bygglagen)

Marja Grill: Ja, det stämmer säkert i många fall i uppförandet av helt nya moduler/baracker. Vad var din fråga?

förskolelärare: Trist att så många politiker inte verkar inse hur viktigt det är att förskolan är anpassad till barnens storlek. Fönster som sitter högt eller toaletter i vuxenstorlek kan verka som små problem, men är viktigt för att till exempel små barn ska kunna lära sig att uträtta sina behov på egen hand.

Marja Grill: Ja, det är ofta så när man har dålig insyn i barns behov, det kan se fräsht och härligt ut med många barnteckningar och gullig miljö, men det krävs en professionell kunskap för att se vad som krävs av en förskolemiljö för att personalen ska kunna uppfylla läroplanens krav. Det är min erfarenhet att många politiker och tjänstemän verkar sakna den kunskapen tyvärr.

Emelie : Ska inte alla moduler som ställs ut idag uppfylla samtliga krav enl. PBL som ljudkrav t.ex. eller för den delen arbetsmiljölagen?

Marja Grill: Återigen – det är inte bara nya baracker som ställs upp, många förskolemiljöer som inte är byggda att vara det från början får i alla fall bakläxa i Arbetsmiljöverkets inspektioner av bullernivåer.

Pappa: Gör kommunerna inga kontroller av inomhusmiljön???? Buller, dåliga avlopp, undermålig ventilation och allt det ni beskrivit i era reportage?

Marja Grill: Jo, det är i alla fall kommunernas uppdrag. Men även i de fall personal och föräldrar har klagat upprepade gånger kan det ta tid för kommunerna att agera, har vi sett exempel på. Det skiljer sig givetvis åt mellan kommunerna.

Charlotta: När började kommunerna använda baracker? 90-talet?

Marja Grill: Det vet jag faktiskt inte, det har varit svårt nog att få svar från kommunerna om de som byggts/ satts upp under 2000-talet.

Emelie : @pappa samtliga offentliga miljöer (baracker såväl som permanenta) får ej tas i bruk innan bl a OVK-intyg finns (ventilationskontroll) samt ett redovisat slutintyg till byggandsnämnden gällande byggnadens uppförande

Marja Grill: Är det möjligen så att du jobbar inom modulbranschen Emelie? Eller på en kommun? Återigen, det finns jättebra regler som säkert fungerar bra för det mesta. Det vi bevakar är ju när det tyvärr ändå blir undermåliga miljöer för barn och personal.

Emelie : Ja jag jobbar inom branschen och vi välkomnar er granskning och ser fram emot kommande upphandlingar där kvalitetskrav ställs i högre utsträckning framöver. Idag finns moduler med vattenburet golvvärmesystem, närvarostyrd ventilation, energiförbrukning på samma nivå som passivhus, lågbröstade fönster och små toaletter.

Marja Grill: Det låter ju väldigt bra. Sedan är det min erfarenhet att många kommuner väljer det som blir billigast, och i alla fall i de stora kommuner vi har tittat på så är de flesta eniga om att det inte är tillfälliga lösningar i 10 år som är det största behovet, utan att det blir väldigt dyrt att inte bygga från början. Men det är absolut bra att det tagits fram tillfälliga lösningar som uppfyller alla krav, om det just är för tillfälligt bruk de är tänkta att användas. Vi har ju främst granskat kommunerna, deras planering, deras kontroller och krav. Inte modulbranschen, och vi har ju också konsekvent använt oss av ordet baracker, därför att de tillfälliga strukturer med tillfälligt bygglov som det handlar om skiljer sig åt så oerhört mycket i utförande, standard och vilket är det är ”byggt”.

Moderator: Tack för alla frågor och tack för alla svar! Nu stänger vi chatten för den här gången och önskar er välkomna tillbaka till SVT:s chattrum en annan gång!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet