Leif GW Persson skulle också ha besökt rättegången om mordet på 21-åriga Ida Johansson. Men han fick liksom övriga åhörare och medier lämna salen efter bara tjugo minuter, efter tingsrättens beslut om att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar. Det var på en begäran av försvaret med hänvisning till att den åtalade mannen bara är 19 år gammal och lider av en psykisk störning.
”Det var trist”
– Det var trist, säger Leif GW Persson till SVT:s Veckans Brott.
Även om beslutet var ”standardmässigt” tycker Leif GW att det är ett olyckligt beslut.
– Jag kan förstå beslutet för det är ganska standardmässigt men jag tycker att sådana här beslut är olyckliga eftersom offentligheten är en bärande princip i vår rättegångsordning. Folk ska kunna bilda sig sin egen uppfattning. Den möjligheten tar man bort och det turas både åklagare och försvarare om att göra, säger han.
– Visst, han är bara 19 år, men principiellt tycker jag illa om det ändå, fortsätter Leif GW Persson.
Finns en demokratisk aspekt
Även om det kan vara en lättnad för de anhöriga att slippa uppståndelsen i rättssalen finns det en demokratisk aspekt i att ha dörrarna öppna, menar GW Persson.
– Det finns ett överordnat intresse, ett demokratiintresse. Vi ska inte ha en massa stängda dörrar. Dörrar som tillhör samhället, bakom vilka det sker så här viktiga saker kan med fördel hållas öppna. Åklagaren har dragit sitt strå till stacken redan innan då han sekretessbelagt västentliga delar av förundersökningen.
– Till slut hamnar vi i en sorts dimma och hänvisas till att tro på dem som har tillträde till det där.