Minst sju liberala riksdagsledamöter röstar grönt för Kristersson (M)

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgörs det – blir Ulf Kristersson (M) Sveriges nya statsminister eller inte? Kritiska liberala röster har höjts mot det så kallade Tidöavtalet, men flera liberala riksdagsledamöter säger till SVT Nyheter att de kommer rösta grönt i statsministeromröstningen.

Sedan M, KD, L och SD på fredagen presenterade Tidöavtalet – ett 62 sidor tjockt samarbetsavtal mellan partierna som ligger till grund för en ny M-, KD och L-regering – har kritiken från flera liberaler duggat tätt.

Maria Leissner, före detta partiledare för Liberalerna (dåvarande Folkpartiet), berättar att hon grät när avtalet offentliggjordes.

– Vi som varit medlemmar länge och som har haft ledande positioner i partiet upplever att vi ser partiet dö. Det är väldigt lite av de idéer som vi förespråkar som finns i den här regeringen, säger hon.

Tidigare riksdagsledamoten Barbro Westerholm och socialborgarrådet i Stockholm Jan Jönsson (L) har också riktat kritik mot avtalet.

Även ungdomsförbundet Luf är skeptiska och i en debattartikel i Expressen går man så långt som att uppmana partiet att inte släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

”Självklart röstar jag för Kristersson”

För att Luf ska få sin vilja igenom krävs – förutsatt att S, V, C och MP röstar nej och M, KD, L och SD röstar ja – att minst två liberala riksdagsledamöter röstar rött för Kristersson i dagens omröstning.

SVT Nyheter har tillfrågat samtliga 16 liberala riksdagsledamöter om hur de kommer att rösta i omröstningen. Sju ledamöter svarar att de kommer att rösta grönt för Kristersson, resterande nio har inte svarat.

”Vi är eniga i riksdagsgruppen i att släppa fram Ulf Kristersson”, skriver en ledamot.

”Självklart röstar jag för Kristersson”, skriver en annan.

Två ledamöter som har vädrat sin kritik mot avtalet är Anna Starbrink (L) och Lina Nordquist (L). Men båda två uppger att de kommer att ge Kristersson tummen upp i omröstningen.

Starbrink betonar att hon framför allt är kritisk till förslagen om ett nationellt tiggeriförbud och om begränsad tolkhjälp i vården, och säger att hon kommer att rösta nej till dessa om de läggs fram i riksdagen, vilket Expressen tidigare rapporterat.

Statsvetaren: ”Föga troligt”

Statsvetaren Linn Mårdstam betonar att Liberalerna i valrörelsen haft siktet inställt på ett maktskifte.

– Det är fullt möjligt att någon avviker, men att det skulle leda till en förändring i utfallet gällande Ulf Kristersson som statsminister håller jag som föga troligt, säger hon.

Vad beror L-kritiken mot Tidövtalet på och vilka utmaningar har partiet framåt? Se Linn Mårdstam förklara i klippet ovan.

Fakta: Så går statsministeromröstningen till

Riksdagens 349 ledamöter väljer mellan att rösta grönt (ja), rött (nej) eller gult (avstå) till förslaget att välja Ulf Kristersson (M) som statsminister.

I en statsministeromröstning tillämpas så kallad negativ parlamentarism, vilket innebär att det inte krävs en majoritet av rösterna för att bli vald. Däremot kan man inte väljas om man får en majoritet (175 eller mer) av rösterna emot sig.

Källa:  TT, Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.