Mellan 1960- och 80-talet fanns så kallade obs-klasser, där elever med med olika typer av störande beteende undervisades separat från den övriga klassen.
Under 90-talet avvecklades obs-klasserna och ersattes av en inkluderingsmodell som innebär att alla elever har rätt till att vara en del av majoritetsundervisningen.
Nu vill Liberalerna återinföra obs-klasser, under namnet hjälpklasser, för att lyfta bort störande elever ur klassrummen.
– Det är en helt orimligt situation som vi har i svensk skola i dag som leder till att färre unga människor vill bli lärare och att många andra barn faktiskt får enorma problem i skolan, säger skolminister Lotta Edholm (L) i Agenda.
V-kritiken: ”Behöver gå till roten”
Daniel Riazat, skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, menar att förslaget blir en ”skenmanöver”. Han säger att det är bristen på lärare och för stora klasser som är det verkliga problemet med svensk skola.
– Man behöver gå till roten till problemet som handlar om över trettio år av nedskärningar i skolan, en politik där marknaden skulle sköta allt med skolan, säger han i Agenda.
Lotta Edholm menar att det är en lång rad utredningar på gång för att skapa mindre klasser och förstärka trygghet och studiero i skolan genom lagstiftning. Hon menar dock att problemet med de stökiga eleverna kvarstår.
– Vi behöver ju både få till stånd mindre klasser i Sverige, de är för stora, men vi behöver också fler särlösningar för barn som behöver mycket mer extra stöd, säger Lotta Edholm (L).
– Det kommer alltid finnas elever som har ett sådant starkt normbrytande beteende att de faktiskt förstör för sig själva, för sina kompisar och inte minst för lärarna.
Lärare har olika bild av problemet
En lärare som är kritisk till förslaget är specialläraren Denice Sverla som tycker att problematiken istället bottnar i för stora grupper och en underfinansierad skola.
– Vi behöver snarare satsa på färre elever i varje grupp, lagstadga det. Satsa på tidiga stödinsatser, det vet vi är effektivt.
Gymnasieläraren Therese Rosengren är mer positiv till förslaget. Hon menar att det även i mindre grupper kan finnas elever som förstör undervisningen och att det därför kan vara motiverat att dessa undervisas separat.
– Vi måste freda arbetsron och undervisningen för den stora majoriteten av elever, säger hon.