• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Liberalerna anmäler näringsminister Ibrahim Baylan (S) till konstitutionsutskottet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna KU-anmäler Ibrahim Baylan (S)

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna anmäler näringsminister Ibrahim Baylan (S) till konstitutionsutskottet. Detta efter en utfrågning i riksdagens näringsutskott rörande det misstänkta mörkandet av en rapport om Cementas kalkbrytning på Gotland.

– Kan man bekänna sina fel då kan man också rätta dem, säger Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson på Liberalerna och ledamot i näringsutskottet.

Under måndagen svarade näringsminister Ibrahim Baylan (S) på frågor gällande den information som offentliggjorts i samband med att Mark- och miljööverdomstolen beslutat om stopp för kalkrytningen på Gotland.

Anklagas för mörkning

Enligt oppositionen kan regeringen ha försökt mörka en rapport gällande en eventuell nedläggning av företaget Cementa. Liberalerna är inte nöjda med näringsministerns svar och har nu gjort en anmälan till konstitutionsutskottet, KU.

– Vi kan konstatera att vi fick fler frågor än svar i frågan. Jag hade gärna sett att han medgett att departementet gjort fel och svarat på varför departementet lagt sig i myndigheternas arbete. Kan man bekänna sina fel då kan man också rätta dem, säger Arman Teimori (L) ledamot i näringsutskottet.

Det var i augusti som myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, på uppdrag från regeringen tog fram en rapport om de följder en eventuell nedläggning av Cementas kalkbrytning på Gotland skulle få.

I ett telefonmöte med representanter vid Regeringskansliet ombads myndigheten avvakta med att gå ut med rapporten offentligt trots att rapporten var färdigställd, något som startade diskussionen om en eventuell mörkläggning. 

Ändrade sig om publicering 

Mejlkonversationer som SVT Nyheter begärt ut visar också hur myndigheten svängt gällande publiceringen av rapporten. 

Den 18 augusti skriver SGU:s pressansvarige till sin kollega på Boverket, apropå en eventuell samordning av kommunikationen kring skrivelsen om Cementa, att han ”planerar för att SGU publicerar en nyhet/pressmeddelande om detta så snart underlag är inlämnat”  till departementet. 

Men dagen därpå kommer nya besked.  

”Vi kommer inte att skicka ut ett pressmeddelande, efter önskemål från departementet…”, skriver då SGU:s pressansvarige till kollegan på Boverket. 

Den 30 augusti skriver också SGU:s ställföreträdande generaldirektör Göran Risberg, till en utredare vid Boverket som önskar ta del av skrivelsen: ”Vi har valt att inte publicera på hemsidan efter kontakt /önskemål från departementet.” 

Kommande dagar ger SGU:s pressansvarige helt andra förklaringar till Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad, som var den som först skrev om rapporten, när han ska förklara varför rapporten inte publicerats. Då heter det att rapporten var ”ett faktaunderlag” och ”inte ett regelrätt uppdrag”, att det var ett ”övervägande av resurser internt” och att slutsatserna ”inte är så revolutionerande”.

1 september skickar den pressansvarige också ett nytt mejl till kollegan på Boverket där han backar från sina tidigare formuleringar: ”Vill också säga att jag uttryckte mig lite slarvigt i mejlet tidigare, det är inte regeringskansliets instruktioner som styr detta, sådana finns inte, utan andra omständigheter…”

Baylan förnekar

Ibrahim Baylan (S) är förvånad över diskussionen om en potentiell hemlighållning.

– Rapporten har varit offentlig långt innan de här påståenden uppstod. Vid förfrågningar har rapporten lämnats ut och vi skickade även med den här rapporten när en annan rapport efterfrågats av media, säger Ibrahim Baylan vid en pressträff under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.