Liberalerna: Ersätt ”samvetsfrihet” med ”vårdvägran”

Uppdaterad
Publicerad

Använd ordet ”vårdvägran” i stället för ”samvetsfrihet” – och skriv in det i hälso- och sjukvårdslagen. Förslaget kommer från Liberalerna.

– Vård ska man få efter behov, inte efter sjukvårdspersonalens önskemål, säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Liberalerna anser att det inte är någon ”rättighet att utbilda sig till gynekolog eller barnmorska och sedan vägra utföra de arbetsuppgifter som ingår i utbildningen och yrket”. Därför vill de ersätta ordet samvetsfrihet, det vill säga friheten att följa sin religiösa eller moraliska övertygelse, med vårdvägran.

– Det är ju inte en frihet för den sjuka människa som vägras vård, detta är vårdvägran och det måste vi vara glasklara med, säger partiets sjukvårdspolitisk talesperson Lina Nordquist.

Liberalerna vill att vårdvägran skrivs in i hälso- och sjukvårdslagen.

– Så sent som under våren behandlade riksdagen motioner från både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna där man vill införa samvetsfrihet. Vi säger att nu får det räcka.

KD: Inte aktuellt

Michael Anefur är KD:s talesperson för medicinsk-etiska frågor.

– Samvetsfriheten är ju konventionsstyrd, då måste man antingen ändra konventionen eller lämna den. Jag tror inte något av det är aktuellt, säger han.

Kristdemokraterna tycker att frågan ska lösas lokalt på arbetsplatsen, till exempel genom att tilldela barnmorskor som inte vill utföra aborter andra arbetsuppgifter.

– Men har du bara en barnmorska på plats och en abort ska genomföras så kan inte barnmorskan vägra, säger Michael Anefur.

Bakgrund: Vårdvägrande barnmorskor söker prövning i Strasbourg

År 2017 förlorade den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark i Arbetsdomstolen (AD). Hon ansåg sig vara diskriminerad av Region Jönköping av religiösa skäl eftersom hon inte fick anställning som barnmorska. Anledningen var att Grimmark vägrade medverka vid aborter, ge så kallade dagen efter-piller och sätta in kopparspiraler.

AD ansåg att det inte rörde sig om diskriminering eftersom ”regionen haft rätt att ställa upp ett krav att alla barnmorskor ska vara beredda att arbeta med alla arbetsuppgifter inom kvinnoklinikerna inklusive arbete med aborter”.

Efter förlusten i AD har Ellinor Grimmark tillsammans med barnmorskan Linda Steen, som nekades anställning av landstinget i Sörmland på grund av att hon vägrade utföra aborter, sökt prövningstillstånd i Europadomstolen i Strasbourg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.