• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Linde om Storbritanniens kärnvapenrustning: ”Det är ett steg i fel riktning”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kritiserar Storbritanniens besked att de ska öka antalet kärnvapenstridsspetsar med över 40 procent.

– Det är ett steg i fel riktning, säger hon efter EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen.

Storbritannien meddelande överraskande i förra veckan att landet ändrar sitt mål om att minska antalet kärnvapenstridsspetsar till maximalt 180 och istället ska höja taket till 260. Landet har haft som mål att minska antalet i 30 år.

Ann Linde reagerade på beskedet vid ett besök i Bryssel på måndagen.

– Det är ett steg i fel riktning. Vi arbetar från den svenska sidan stenhårt för en minskning av kärnvapen, en nedrustning av kärnvapen, säger Linde till SVT Nyheter.

Vad tänker du göra åt det?

– Vi jobbar inom det så kallade Stockholmsinitiativet när FN:s nedrustningskonferens blir av. Den är ju uppskjuten på grund av pandemin.

Rysk kritik

På söndagen kritiserade Ryssland Storbritanniens besked, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nu stämmer Sverige in i kritiken även om tonen inte är lika hög.

Samarbetar med Tyskland

I augusti 2020 skrev statsminister Stefan Löfven (S) och Ann Linde ett debattinlägg om kärnvapnen i DN: ”Den gemensamma säkerheten hotas av kärnvapen. Den som hävdar att kärnvapen är ett skydd glömmer att de har förmågan att förgöra oss alla” skrev de.

De uppgav då att Sverige och Tyskland har samlat ytterligare 14 länder för ett globalt initiativ för ökad nedrustning.

– Det här är i fel riktning. Det är något som vi tar upp med Storbritannien när vi har samtal med dem, säger Ann Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.