Polen har på senare år fått kritik från EU-kommissionen för hur rättsväsendet fungerar.
Kommissionen kräver bland annat att Polen stoppar den diciplinnämnd för domare som inrättats i landets högsta domstol, eftersom kommissionen anser att den är ett hot mot domstolarnas oberoende.
Polen har också fått kritik från flera håll efter att den polska författningsdomstolen konstaterat att vissa delar av EU-fördraget strider mot den polska grundlagen. Beslutet är kontroversiellt eftersom EU:s medlemstater måste följa EU-fördraget.
– Det finns tre metoder EU kan använda för att få en medlemsstat att följa de grundläggande värdena i unionen, säger Karin Leijon, statsvetare vid Uppsala universitet.
Det handlar främst om ”artikel 7”, EU-domstolen och ”villkorsmekanismen”, i videon förklarar hon hur de olika metoderna fungerar.
Vad är EU:s rättstatsprincip?
Rättsstatsprincipen är en av de kriterier som ett land måste uppfylla för att bli medlem i EU. I en rättsstat utövas all offentlig makt alltid inom de ramar som anges i lagstiftningen, i enlighet med värden som demokrati och grundläggande rättigheter samt under överinseende av oberoende och opartiska domstolar.
Källa: EUR-Lex