”Lita inte blint på fertilitetstesterna”

Uppdaterad
Publicerad

Användadet av ägglossningstester alltså tester som visar när kvinnan har störst chans att bli gravid har ökat dramatiskt under de senaste åren.

Sedan 2000 har försäljningen mer än tredubblats. Men nu varnar en av Sveriges främsta fertilitetsexperter för att testerna kan leda till att man i stället missar ägglossningen.

Ett ägglossningstest fungerar så att kvinnan kissar på en sticka. Efter några minuter får hon veta om hon utsöndrar ett hormon som visar att hon snart ska få ägglossning. För den som vill ha barn gäller det då att bli befruktad inom de närmaste 48 timmarna.

Försäljningen av ägglossningstest har ökat dramatiskt under de senaste åren. Under 2000 sålde Apoteket cirka 20.000 förpackningar. I augusti i år hade man redan sålt nästan 69.000.

Tajmingen viktig

Eftersom man också kan köpa testerna på nätet och i detaljhandeln kan man anta att den verkliga siffran är betydligt högre och det här hänger sannolikt ihop med att vi har blivit alltmer tidspressade när vi försöker få barn:

-Man startar sitt barnafödande i 30-årsåldern och ännu senare. Då gäller det att tajma in eftersom den biologiska klockan har börjat ticka och den naturliga fruktsamheten har börjat minska. Ska en graviditet vara så otroligt vältajmad så vill kvinnorna och männen med alla medel försöka tajma in precis rätt tidpunkt i graviditetscykeln, säger Tanja Tydén, barnmorska och professor i vårdvetenskap i Uppsala.

”Kan vara försent”

Men Claes Gottlieb på Sophiahemmets IVF- och fertiltitetsmottagning i Stockholm varnar för testerna:

-Risken är att man litar blint på dem och förlägger sitt samliv helt efter det här och risken är också att man använder det som det perfekta preventivmedlet, vilket många kvinnor gör. Man kissar på stickan på morgonen och bestämmer sig för att vara tillsammans på kvällen och då kan det hända att det är för sent. Om man har ett ganska glest samliv leder det här till att man har sex efter ägglossningen. Ska man göra barn ska man vara tillsammans före ägglossningen, säger Claes Gottlieb.

Testet en vägledning

Ett av de test som marknadsförs allra hårdast är Clear-Blue – ett varumärke som ägs av Proctor & Gamble. En representant för dem säger till Rapport att ägglossningstestet är en vägledning, har man svårt att få barn ska man söka läkare.

Och det är inte billigt att köpa stickorna. På Apoteket kostar en förpackning mellan cirka 225 och 250 kronor. Ett par som köper en ask per månad kan alltså komma upp i en kostad på över 2.000 kronor på ett år:

-När man väl hamnar på IVF-klinik då har många lagt ner ganska mycket pengar på de här testerna, säger Tajna Tydén.

-De är dyra och ger väl en ganska bra förtjänst skulle jag tro. För många par är det mycket bättre att utnyttja pengarna till lite hummer och champagne och ett mysigt samliv i stället, menar Claes Gottlieb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.