Livsmedelsverket: Inför maxgräns för D-vitaminintag

Uppdaterad
Publicerad

Det kan innebära stora hälsorisker att få i sig för mycket D-vitamin och för mycket jod.  Därför vill Livsmedelsverket nu införa en maxgräns för hur hög den dagliga rekommenderade dosen av dessa kosttillskott får vara. 

– Jag tror rent allmänt att man ska vara väldigt försiktig med att tillföra vitaminer och mineraler och sådant, säger Mats Palmér, överläkare i endokrinologi och specialist på sjukdomar som rör kroppens ämnesomsättning.

Risk för njursvikt

För mycket D-vitamin kan i värsta fall orsaka njursvikt och för mycket jod kan leda till överproduktion av sköldkörtelhormon vilket kan orsaka hjärtklappning och darrningar.

Och det är på grund av dessa risker med överkonsumtion som Livsmedelsverket nu vill införa maxgränser. Enligt förslaget, som först måste godkännas av EU, ska maxgränsen för D-vitamin vara 100 mikrogram per dag, och för jod 200 mikrogram per dag. 

Den som har ett allt för högt intag av D-vitamin kan påverkas väldigt allvarligt.

– Det som händer är att njurarna inte klarar av att rena blodet och då får man en ansamling av avfallsprodukter i blodet och det kan i extremfall leda till att man mår sämre också, säger Mats Palmér.

Även farligt med för lite D-vitamin

Men samtidigt som det inte är bra med för mycket D-vitamin är det heller inte bra med för lite.

Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper. Detta är mycket ovanligt i Sverige. Nyare forskning tyder också på att låga halter av D-vitamin kan ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.

Ut i solen!

För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det enligt Livsmedelsverket att i juni och juli vara ute barärmad upp till en kvart 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

De allra flesta svenskar behöver inte äta D-vitamintillskott.

– Dels kan det ju göra skada. Sen så kostar det pengar. Man kan väl göra något roligare för pengarna, säger Mats Palmér.

Om EU godkänner Livsmedelsverkets förslag på maxgränser kan de nya reglerna börja gälla från och med 1 januari 2024.

Fotnot: Texten har ändrats från en tidigare version efter att Livsmedelsverket ändrat informationen på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.