Nyligen beslagtogs runt 250 kilo kött som annonserats ut till försäljning på annonser via grupper på Facebook. Det marknadsfördes som oxfilé och entrecote av svenskt ursprung till 150 kronor kilot – vilket är flera hundra kronor billigare än för exempelvis oxfilé i butik.
– Sannolikt har de sålt mer och vid andra tillfällen. Man kunde förbeställa lådor av lite olika mängd och sedan skulle allt levereras på en parkeringsplats, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, till TT.
”Flesta gör rätt”
Det är inte första gången myndigheten stöter på liknande försäljning av kött som inte har gått igenom livsmedelskedjan.
– De flesta gör ju rätt. Merparten av köttet i Sverige säljs ju på ett lagligt sätt, men vi ser att den här verksamheten ökar och det gör det i och med alla köp- och säljsajter där det är lättare att få tag i kunder och man kan vara anonym genom hela kedjan, säger Nyholm.
Hon framhåller att den som säljer kött ska vara registrerad som livsmedelsföretagare och köttet ska även komma från djur som har slaktats på ett godkänt slakteri. Förpackningar ska också ha ett identifieringsmärke.
– Det finns stora risker med kött som inte är rätt hanterat eller rätt behandlat. Både vad gäller förvaring och på det sätt man har slaktat djuren. Och även om det handlar om djur som har varit friska eller inte.
”Fundera ett extra steg”
Det finns en risk att köttet kan innehålla läkemedelsrester eller att det kommer från djur som har varit sjuka eller plågade.
– När något verkar vara en väldigt god affär borde man fundera ett extra steg. Det kan även vara på restaurang. Är det väldigt låga priser är det något man inte är ärlig med. Det behöver inte vara fel på livsmedlet utan det kan vara att man exempelvis inte betalar skatt eller fifflar på annat vis, säger Louise Nyholm.