Arkivbild. Ljusdals kommun är den kommun i länet som har lägst andel legitimerade och behöriga lärare i klassrummen. Foto: TT

Ljusdal sämst i klassen – har få behöriga lärare

Publicerad

Det är svårt för skolorna i länet att få tag på behöriga lärare med lärarlegitimation. Och en kartläggning som SVT Nyheter har gjort visar att det är Ljusdals kommun som lyckats sämst.

Att det är svårt att hitta lärare som är legitimerade och behöriga är inget nytt. Lärarbristen i länet har varit ett faktum länge.

Vårt kartläggning över läsåret 2016/2017 visar att alla kommuner har svårt att rekrytera. Hela 27 skolor i länet har en lägre andel lärare med behörighet än 50 procent.

Val 2018 – #dinröst

Ljusdal sämst i klassen

Men det är Ljusdals kommun som ligger allra sämst till. 55 procent av lärarna i skolorna där är legitimerade och behöriga. Det kan jämföras med Hudiksvalls kommun som har en andel på 68 procent, vilket också är högst i länet.

SVT Nyheter har begärt ut uppgifter från Skolverket för läsåret 2016/2017. Foto: SVT

Varför ser det ut så här?

–  Vi är en landsbygdskommun. Vi har skolor där vi har 100 procent behöriga lärare och vi har skolor där vi har 50 procent behöriga lärare. Det skiljer väldigt mycket. Det är svårare att attrahera en lärartjänst i Los, medan det är lättare i Järvsö och Ljusdal, säger Allan Cederbrog (M), ordförande i utbildningsnämnden i Ljusdals kommun.

Vad ska du göra för att hitta en lärare till Los då? Höja lönerna? 

– Ja, lönerna behöver tittas över.  

Allan Cederborg (M) är ordförande i utbildningsnämnden i Ljusdals kommun. Foto: SVT

Attraktivare skolor

Lärarbristen är inget nytt för kommunen och nu verkar det som om man politiskt har tagit tag i saken. Dels vill man inleda samarbeten med högskolor, dels har kommunen startat ett helt nytt projekt.

– Det viktigaste är att vi ger våra elever den allra bästa skolan vi kan, säger Allan Cederborg.

Gör du det i dag? 

Det finns säkert saker som fattas, som vi behöver jobba med.

Om metod och data

Motsvarande heltidsanställda lärare: Skolverket räknar antalet lärare på en skola uttryckt i heltidstjänster. En ”motsvarande heltidsanställd lärare” kan alltså egentligen vara två lärare som jobbar halvtid.

Andel med lärarlegitimation: Andelen av de heltidstjänsterna som utgörs av personer som har lärarlegitimation med behörighet i minst ett ämne.

Uppgifterna, som är de senaste tillgängliga gäller för läsåret 2016/2017 och hämtades från Skolverket den 27 februari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet