LO:s ordförande Karl-Petter (t v) och Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi (t h). Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / Jonas Ekströmer / TT

LO: Bråttom med en lösning på regeringsbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är i behov av långsiktiga reformer som hindras av det inte finns en ny regering. Det menar LO, som tycker att den utdragna regeringsbildningen riskerar att skada förtroendet för Sverige och att det är bråttom med en lösning.

Timmarna går och dagarna blir fler utan att Sverige har en ny regering. SVT Nyheter har träffat företrädare för LO och Svenskt Näringsliv för att höra vilka reformer de tycker inte kan vänta. Deras svar är givetvis färgade av vilka frågor de själva vill driva.

– Jag tror att många väljare i Sverige känner sig ganska besvikna på att man nu snart tre månader efter valet fortfarande inte har kommit i mål med att presentera en regering, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Regeringsbildning

Han menar att det börjar bli bråttom nu, och att politikerna måste börja förbereda sig för nästa lågkonjunktur. Enligt LO-ekonomerna kan tillväxten börja vika nedåt år 2020.

– Då är det en risk att nedgången i arbetslösheten bromsar in och kanske till och med ökar igen. Nästa år behövs det mycket politik, för att öka byggandet, öka investeringar och satsa på den offentliga sektorn så att vi kan möta en lågkonjunktur med att öka sysselsättningen med inhemsk efterfrågan. Men det är ju ingen regering idag som vågar, orkar och kan lägga fram den typen av förslag, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Svensk Näringsliv: Konkurrensen stenhård

På Svenskt Näringsliv tycker man också att landet sedan lång tid behöver reformer, även om man kanske inte har samma önskelista.

– Det vi ser från våra medlemmar är att det är tufft ute i verksamheterna. Vi har tappat lite av konkurrenskraften och konkurrensen från omvärlden är stenhård, så de är oroliga. Det allvarligaste problemet företagen har är kompetensförsörjningen, säger Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi.

Vad tror du att det då innebär att i det här läget inte ha en handlingskraftig regering?

– Det är klart att de långsiktiga frågorna blir ju inte lösta, och vi har haft ett antal år där det inte har vidtagits jättemycket åtgärder för att lösa de långsiktiga frågorna.

Hur bråttom är det?

Förväntningarna på nästa regering ser lite annorlunda ut. LO betonar gärna att man vill ha mer pengar till offentlig sektor. Svenskt Näringsliv pratar bland annat om konkurrenskraften och skatten på arbete och företag. Några områden pekar de båda ut. Kompetensförsörjningen, bostäderna och energin, även om de inte har samma lösningar.

Så hur bråttom är det då? Näringslivet menar att också händelser i omvärlden påverkar, och att det därför inte bara hänger på en ny regering.

– Med tanke på att utmaningarna är så enormt långsiktiga, det är strukturreformer vi behöver snarare än småpillande, så är det hugget som stucket om vi väntar en månad till med regering, säger Bettina Kashefi.

LO: Kan lösas på en vecka

LO däremot menar att det är bråttom och att en utdragen regeringsbildning kan påverka förtroendet hos investerare.

– Vi har ju varit en väldigt stabil demokrati och det är ju en av de styrkor vi använder när investerare tittar på Sverige, och det kan ju inte få gå förlorat bara för att vi har svårt att hitta fram i riksdagen just nu, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– De kan lösa detta på en vecka om de vill, om de verkligen vill bilda regering är det inte så svårt att se hur det kan se ut. Men då måste de vilja, sätta sig ned och förhandla och lösa problemen som man står inför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet