Lo:s ordförande Johan Lindholm hos SVT 30 Minuter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LO:s ordförande Johan Lindholm gästar SVT:s 30 Minuter. Foto: SVT

LO öppnar för att stoppa medlemmarnas miljonstöd till S

Uppdaterad
Publicerad

Varje år går 6 miljoner av LO:s medlemsavgifter direkt till Socialdemokraterna – trots att en majoritet av medlemmarna inte röstar på partiet.

Nu öppnar LO:s ordförande Johan Lindholm för att dra in stödet som han menar är omodernt.

– Medlemmarna är förbannande, säger han i kvällens 30 minuter.

Sex av tio LO-medlemmar röstar på andra partier än Socialdemokraterna. Ändå ger LO varje år drygt fyra kronor per medlem till S. LO:s ordförande Johan Lindholm öppnar nu för att stödet till Socialdemokraterna kan behöva ändras.

– Jag, och många med mig, kan tycka att det kanske är rent omodernt. Och det får vi naturligtvis titta på, säger han i SVT:s 30 Minuter.

Lindholm vittnar själv om att många medlemmar är frustrerade över att en del av fackavgiften automatiskt går till ett parti de inte själva röstar på.

– Det är klart att folk är förbannade, säger han.

50 miljoner i kampanjstöd 2022

Utöver de 6 miljonerna brukar LO satsa stora summor på att stödja Socialdemokraterna inför riksdagsval. Inför valet 2022 la LO, enligt egna uppgifter till DN, rekordhöga 50 miljoner bland annat på olika kampanjer för en S-seger. Det här stödet tycker inte Johan Lindholm är lika problematiskt eftersom de pengarna inte dras direkt från medlemmarnas fackavgift.

Till SVT Nyheter säger Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare att det självklart är upp till LO att diskutera frågan men att partiet istället vill stärka bandet med LO och fackförbunden.

– Det är klart att LO med sina 13 medlemsförbund, måste diskutera frågan men i ett läge där arbetarrörelsen är under attack då måste vi stärka banden med LO och fackförbunden för att göra skillnad för arbetare i vårt land, säger Baudin.

Se hela intervjun med Johan Lindholm på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.