Foto: TT

Ministern om metoo: ”Det här handlar om makt”

Uppdaterad
Publicerad

Metoo-kampanjen har skakat om bransch efter bransch i Sverige. Under fredagen kallade regeringen till sig arbetsmarknadens parter för att diskutera hur man kan få ett stopp på sexuella trakasserier.

– Arbetslivet ska främja jämställdhet. Vi tar det här på stort allvar, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Under den senare delen av hösten har metoo-uppropen avlöst varandra. Kvinnor i en lång rad branscher har vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier som de utsatts för.

Under fredagen kallade regeringen därför till sig arbetsmarknadens parter för att diskutera hur arbetet mot sexuella trakasserier kan göras mer effektivt.

Kampanjen #MeToo

– Man ska ha en arbetsmiljö där man kan känna sig trygg. Alla parter på mötet har tagit detta på mycket stort allvar, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), vid en pressträff efter mötet.

”Enormt gensvar”

Under mötet diskuterades arbetsmiljö och arbetsplatser.

– Det var enormt gensvar från parterna, en otrolig seriositet. Det märks att alla som deltog på mötet upplever att det här är en stor sak. Vi pratade också om befrielsen av att lyfta på locket, att nu kan vi ändra verkligenheten på riktigt, säger Ylva Johansson (S).

Stort fokus låg även på regelverket.

– Vi pratade om regelverk, det finns en ny lagstiftning från 1 januari i år, att alla arbetsplatser ska ha ett förebyggande och främjande arbete när det gäller att motverka diskriminering. Det här är en skarp lagstiftning och vi gick igenom den mycket noga.

”Det är en arbetsmiljöfråga”

Redan före mötet efterlyste LO riskanalyser när det gäller sexuella trakasserier.

– Vi kommer att trycka på att det är en arbetsmiljöfråga, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, till TT.

Behöver förtydligas för att fungera

Berit Müllerström vill bland annat att föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö som infördes i fjol ska förtydligas så att det framgår att det ska göras riskanalyser när det gäller sexuella trakasserier.

– Riskerna ser ju lite olika ut beroende på var man jobbar. Det är inte bara från kollegor eller chefer som man kan bli utsatt, i många av våra branscher kan man också bli utsatt av kunder eller brukare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet