-Vad ska man tänka. Jag tänker att man har en annan agenda än vad man ger sig ut för att ha. Det finns ingen annan förklaring. Vad skulle vara så hemskt med att ha med oss, en eller två av de boende, säger Kerstin Gläborg Ventrice, som hyr en stuga av stiftelsen.
Bryggeriarbeterskan och den fackliga förgrundsgestalten Anna Johansson-Visborg grundade stiftelsen som för en låg kostnad ska hyra ut ett 100-tal attraktiva stugor i Nacka i Stockholms innerskärgård till kvinnor med låg inkomst. Ett stugområde med höga ekonomiska värden.
Stiftelsen och systerstiftelsen har det senaste årtiondet varit inblandad i en rad skandaler. Området har tidvis också varit ekonomiskt misskött.
Sålt stugor
I december berättade SVT att stiftelsen ansökt om att få stycka av och sälja en tredjedel av alla stugor, något styrelsen sedan backade ifrån. SVT kunde även berätta att stiftelsen flera gånger tidigare styckat av och sålt stugor och bland annat gynnat den fackligt närstående byggjätten Riksbyggen.
Det framkom också att styrelsen under flera år förvägrat kvinnorna plats i styrelsen trots att det står så i stadgarnas paragraf fyra.
LO och fackföreningen Livs fick då kritik av Länsstyrelsen i Stockholm som bad stiftelsen att se till att stadgarna följdes.
Men i stället för att följa stadgarna lämnade i går eftermiddag LO och Livs representanter i styrelsen in en ansökan till Länsstyrelsen om att få stryka kvinnoparagrafen. Det bekräftar LO Stockholms försteombudsman Elisabeth Brandt Ygeman, som även sitter i stiftelsens så kallade förtroenderåd.
Känslig fråga
Frågan om hur LO behandlat sin kvinnohistoria och de behövande kvinnorna inom stiftelsen är känslig för arbetarrörelsen. Under måndagen och tisdagen ville varken LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson eller stiftelsens ordförande Livsombudsmannen Nicklas Nilsson vill låta sig intervjuas om paragrafen som skrivits av Anna-Johansson Visborg.
Per Persson, ledamot av stiftelsens så kallade förtroenderåd och ordförande för LO Stockholm kontaktade SvT på tisdagskvällen med följande kommentar:
– Det är svårt att låta hyresgästerna ta plats i styrelsen eftersom vi behandlar känsliga inkomstuppgifter. Dessutom hyr kvinnorna säsongsvis vilket gör det svårt för dem att arbeta i styrelsen om de inte bor kvar nästa år, säger han.
– Jag tänker på den här paragrafen som står att två boende på området ska ha plats i styrelsen. Anna Johansson Visborg skrev den för att hon hade en farhåga om att när hon blev gammal och skulle dö så var inte alla lika tuffa som henne. Hon såg framför sig att hennes kvinnor skulle hamna i den vanmäktiga situationen där någon med makt som inte hade hjärta att älska de här kvinnorna skulle ta detta ställe ifrån dem, sade en av hyresgästerna, Jane Morén till SvT i december.