Valresultatet 2018 skapade ett besvärligt politiskt läge, där det tog fyra månader att bilda en ny regering. Länge såg minoritetsregeringen dock ut att kunna klara sig mandatperioden ut, men de inbyggda motsättningarna i regeringsunderlaget har till slut blivit för stora.
Nu tycks Löfvens regering stå vid vägs ände. Att regeringen drar tillbaka förslaget om fri hyressättning i nyproduktion skulle möjligen får Vänsterpartiet att backa från kravet på en misstroendeförklaring, men i dagsläget finns inget som tyder på att januaripartierna är beredda till detta.
Därmed tycks utgången av måndagens omröstning vara given. Stefan Löfven faller.
Svårt att bilda en ny regering
Vad som sedan händer är oklart.
Stefan Löfven kan antingen lämna in sin avskedsansökan, vilket innebär nya talmansrundor för att ta fram en ny statsminister, Löfven själv eller någon annan.
Eller så kan Stefan Löfven utlysa ett extraval för att försöka få till ett nytt regeringsunderlag.
Oavsett vad kan det bli mycket svårt att bilda en ny regering. Vänsterpartiet till exempel vill gärna fälla Löfven ihop med bland annat Sverigedemokraterna och Moderaterna. Men Vänsterpartiet har inte en tanke på att släppa fram en moderatledd regering. Med dagens mandatfördelning saknas det alltså stöd i riksdagen för att Ulf Kristersson ska kunna bli statsminister.
Marginalen vid val av ny statsminister är dock mycket liten. Med tanke på att det finns flera vildar i riksdagen och att enskilda ledamöter kan utebli eller rösta fel skulle dock tillfälligheter kunna föra Kristersson till statsministerposten. Hur långlivad en sådan regering blir är dock en annan sak.
Troligt att Löfven kommer tillbaka
Troligast är då att Stefan Löfven kommer tillbaka som statsminister. Men också här kan det jämna politiska läget i riksdagen skapa problem för honom. Liberalerna lär ju inte släppa fram Löfven ännu en gång. Frågan är också hur Löfven ska kunna få ihop ett nytt regeringsunderlag med tanke på de stora motsättningar som finns mellan framför allt Vänsterpartiet och Centerpartiet. Båda dessa partier måste ju släppa fram honom.
Visst, Löfven skulle i teorin kunna komma tillbaka utan förslaget om fri hyressättning i nyproduktion, men det lär Centerpartiet ha svårt för att acceptera.
Oavsett vad ser det alltså ut att kunna bli en utdragen talmansprocess innan en ny statsminister kan vara på plats. Att bilda en ny regering kan alltså bli mycket besvärligt, även för Löfven.
Alternativet: Ett extraval
Alternativet för Löfven är då att utlysa ett extraval. Han nämnde dock ingenting om detta idag. Ett extraval skulle i så fall hållas framåt sensommaren eller tidig höst. Frågan är dock om ett sådant skulle lösa några politiska knutar. Opinionsundersökningarna tyder på att ett extraval inte i grunden skulle förändra de parlamentariska förutsättningarna.
Extraval tillhör heller inte vanligheterna i svensk politik. Senast det skedde var 1958. En förklaring är de fasta mandatperioderna. Även om det skulle bli ett extraval senare i sommar eller tidigt i höst kommer nästa ordinarie val att hållas den 11 september 2022.
En ny regering får alltså bara kort tid på sig innan det är dags för en ny valrörelse. Det här är en viktig förklaring till att både Moderaterna och Kristdemokraterna varit skeptiska till den här misstroendeomröstning.
Stefan Löfven kommer också att bli historisk om han fälls i riksdagen på måndag. Elva misstroendeomröstningar har hållits i riksdagen, men inte vid något tillfälle tidigare har en minister eller statsminister fällts. Stefan Löfven skulle i så fall bli den första.