Stefan Löfven bjuder in till toppmöte. Foto: TT

Löfven håller EU-toppmöte i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) bjuder tillsammans med EU-kommissionen in EU:s alla regeringschefer och ledare för fackföreningar och arbetsgivarorganisationer till ett toppmöte i Göteborg den 17 november. Mötet ska handla om ”rättvisa jobb och tillväxt”.

Efter att EU-samarbetet länge fokuserat på besparingar och statlig budgetsanering vill den svenska regeringen tillsammans med EU-kommissionen försöka visa att EU-samarbetet också kan handla om ekonomisk tillväxt, om fackliga rättigheter, möjligheter till vidareutbildning för arbetslösa och att förutsättningar skapas så att fler kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden.

– I dessa oroliga tider måste vi visa att vi kan göra skillnad i människors vardag. Därför borde vi alla prioritera ett mer socialt Europa, säger statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Göteborgsmötet blir inte ett formellt EU-toppmöte, utan är tänkt som ett informellt möte med EU:s 28 regeringschefer tillsammans med EU-kommissionen och arbetsmarknadens parter. Inga formella beslut väntas vid toppmötet utan det blir ett tillfälle för diskussioner.

Handla om kvinnors deltagande

Inom EU pågår redan förändringar av det så kallade utstationeringsdirektivet, vilka fackliga villkor och löner som ska gälla när arbetare från exempelvis Östeuropa tar jobb i andra länder. Dessutom pågår arbetet med en så kallad social pelare inom EU.

Enligt regeringskansliet ska diskussionerna vid det planerade toppmötet i Göteborg vara bredare och handla om kvinnors deltagande på arbetsmarknaden och hur vidareutbildning gör att löntagare lättare kan anpassa sig till förändringar.

Toppmötet ska hållas i Eriksbergshallen i Göteborg.

Toppmötet 2001

Förra gången det var ett EU-toppmötet i Göteborg var i juni 2001. Det var ett formellt toppmöte med Europeiska rådet och USA:s dåvarande president George W Bush besökte toppmötet.

Vid toppmötet 2001 förekom stora demonstrationer och det blev sammandrabbningar mellan en del demonstranter och polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.